• Načítám...
>

V Sedlčanech pokračovali s testováním žáků

V Sedlčanské 2. základní škole pokračovali s testováním žáků prvních a druhých tříd. Iniciátorka, místní zubařka Laura Roden už potřetí podrobila stejnou skupinu dětí testům s odběrem slin. Chce tak zjistit, které testování žáků by bylo nejvhodnější a najít způsob, jak by se mohli žáci bezpečně vrátit do škol.

Reklama

Ve Druhé základní škole v Sedlčanech se opět testoval odběr vzorků žáků prvních a druhých tříd na přítomnost koronaviru. Za testováním stojí místní zubařka Laura Roden, která tak hledá cestu, jak bezpečně navrátit děti do škol. V rámci první zkoušky měli žáci naplivat do trychtýřku mililitr slin, což se ukázalo jako nevhodné. Druhý pokus absolvovala stejná skupina dětí, která cucala houbičku. Tato metoda se jeví jako vhodnější.

"Děti měly houbičku v puse asi dvě minuty. Pak se na lavici před nimi vložila do hodnotící kazety, která se zaklapla. Hodnocení bylo po patnácti minutách vidět na té kazetě. Třetí byl PCR test, kde byl odběr sliny do vatového tampónku. Ten si děti vyklopily ze zkumavky přímo do úst. Měly ho tam minutu a pak ho vyplivly zpět do zkumavky. Většina z nich byla schopna i zkumavku zpět zavíčkovat," uvedla Laura Roden, iniciátorka testování.

Dětem byl nejpříjemnější odběr za pomoci lízátka. Podle Laury Rodenové je ale pro následnou manipulaci vhodný třetí test s tampónkem ve zkumavce. Tuto iniciativu podporuje také vedení Středočeského kraje, podle hejtmanky Petry Peckové mohou výsledky významně pomoci k tomu, aby se něco změnilo.

"Naše výsledky, které pak bude paní doktorka určitě publikovat, pak budou možná sloužit k tomu, že by to třeba byl důvod se zamyslet nad tím, jestli je tento typ testování správný. Rádi na tomto projektu s paní doktorkou spolupracujeme. Jinak samozřejmě platí, že to musí někdo uhradit a já si neumím představit, že by tato aktivita byla hrazena  z rozpočtu Středočeského kraje nebo rozpočtu jednotlivých zřizovatelů škol, protože to jsou samozřejmě velké finanční náklady, které nezvládneme. To musí hradit stát," dodala Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Už teď Středočeský kraj eviduje další iniciativy, aby se například zkusily testy i v mateřských školách. Ty jsou podle dosavadních čísel, vedle základních škol, jasnými ohnisky nákazy. Hejtmanka bude ještě tuto možnost projednávat s ministrem zdravotnictví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu