• Načítám...
>

Kladno má slavné rodáky

V neděli 21. února 2021 by výtvarník, režisér a scénárista Zdeněk Miler oslavil 100 let. Jeho rodné město Kladno při té příležitosti chystá oslavy na celý rok. Jak proběhnou, to bude záležet na epidemiologické situaci. Lidé se ale mohou těšit z otevření výtvarníkovy pracovny a chystá se také výstava.

Reklama

Světoznámý krteček Zdeňka Milera je v kladenském zámku jako doma. A to už od loňského roku.

"Zdeněk Miler byl kladenským rodákem a celý život si přál, aby na Kladně vzniklo místo, kam by se vracely děti. To se tedy podařilo zrealizovat a v loňském roce tady vznikla stálá expozice Zdeněk Miler nejen Krtek," řekla Martina Loukotová, průvodkyně. 

Kosmická raketa, která vévodí expozici, tu rozhodně není náhodou. V roce 2011 se totiž krteček dostal i do vesmíru. Zasloužil se o to americký astronaut Andrew Feustel.

"Vynesl na oběžnou dráhu figurku krtka a pobýval s ním na vesmírné stanici," řekl Martina Loukotová. 

Zdeněk Miler ale není jediným světoznámým kladenským rodákem. Právě v tomto městě se v roce 1873 narodil také slavný starosta Chicaga Antonín Čermák, který proslul jako důsledný bojovník s mafií v dobách americké prohibice.

"On se dostal do střetu s Al Caponem, ale Čermák se především snažil nějakým způsobem zlepšit sociální podmínky lidí v Chicagu," řekl Zdeněk Kuchyňka, ředitel Sládečkova vlastivědného muzea Kladno. 

Kladno je na slavné rodáky velmi bohaté. Narodil se tu například i spisovatel Bohumil Hrabal, průmyslník Vojtěch Lanna a samozřejmě i náš úspěšný hokejista Jaromír Jágr. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu