• Načítám...
>

Kraj od března omezí veřejnou dopravu o 10 %

Krajská veřejná doprava reaguje na dlouhodobé finanční ztráty některými změnami. Od začátku března dojde ke zrušení některých méně vytížených linek, ruší se školní spoje a nadále platí omezení večerních a zrušení nočních spojů. Vlakové dopravy se rušení samotných spojů nedotkne, spíše dojde k omezení počtu vagonů u vlakových souprav.

Stáhnout video
Reklama

Se začátkem března se musí cestující ve Středočeském kraji připravit na některé změny v hromadné dopravě. Celkově totiž kraj omezí provoz autobusové dopravy o deset procent. Od osmého března tak budou zrušeny především méně vytížené linky a spoje v okrajových časech dne.

„V období do konce února poklesl počet cestujících o zhruba padesát procent. Takže my na to nějakým způsobem musíme reagovat. Ta reakce je dvojí. Jednak dočasná po dobu lockdownu, kdy jsou třeba zrušeny školní spoje a jede se na prázdninový provoz. A potom změny trvalejšího charakteru, kdy minimálně do konce letošního roku bude veřejná doprava omezena o deset procent. To je samozřejmě za účelem toho, abychom snížili tu výši těch finančních dopadů, které veřejnou dopravu postihují,“ říká radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy, Petr Borecký.

Nadále také potrvá omezení večerních a zrušení nočních spojů. Co se týče vlakové dopravy, omezení počtu spojů se nové změny nedotknou.

„U vlakové dopravy se nebude jednat ani tak o omezování samotných spojů, jako spíše o to, že některé spoje pojedou v jedno vagonové soupravě. My samozřejmě v tomhle spolupracujeme s dopravci, především s Českými dráhami. Takže omezují se opět ty spoje, které jsou v takových těch sedlech, kdy jezdí relativně nejméně lidí,“ dodává Petr Borecký.

Konkrétní změny u jednotlivých linek budou zaneseny také na web idos.cz nebo pid.cz, kde lidé naleznou veškeré aktualizace o spojích. Finanční ztráta ve veřejné dopravě loni přesáhla půl miliardy korun. V současné době podle radního Petra Boreckého činí ztráty dopravců 10 až 13 milionů korun týdně. Pomoc ze strany státu je ale zatím v nedohlednu. Úpravami chce kraj veřejnou dopravu zachovat v rozumném rozsahu.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu