• Načítám...
>

Akutní péče v kraji zůstává zachována

Epidemiologická situace v kraji se minulý týden razantně zhoršila. Podle vyhodnocení situace, které dobíhalo ještě při otevřených školských zařízeních, se největší ohniska nákazy v kraji nacházela v mateřských školách. Zvýšila se ale také nákaza ve věznicích nebo ve výrobních podnicích.

Reklama

Epidemiologická situace se podobně jako v celé republice zhoršila také ve Středočeském kraji. Během minulého týdne vyhlásila postupně desítka nemocnic v kraji stav hromadného postižení osob. Vedení kraje ale ujistilo, že se lidem v urgentních případech rozhodně dostane pomoci.

"V žádné z těchto nemocnic není ohrožena akutní péče, není ohrožena starost o pacienty. Systém hromadného postižení osob je systém, který je náročný na management nemocnice, je náročný na střídání služeb, je náročný pro personál a pro pacienta to znamená, že pokud byl zvyklý na to, že měl k dispozici dva lékaře a čtyři sestry, tak v těchto dobách bude mít k dispozici jednoho lékaře a jednu sestru. Nicméně základní péče je zajištěna ve všech zdravotnických zařízeních Středočeského kraje," řekl Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.  

Vyhodnocení, která dobíhala ještě po uzavření školských zařízení, ukázala, že největší ohniska nákazy v kraji byla v mateřských školách, koronavirus se objevil ve 157 z nich. Další masivní nákazy se objevily ve třech věznicích a také v pěti výrobních podnicích.

"Ta čísla velmi prudce stoupají. Počet nemocných je přes 27 tisíc. Přírůstky za posledních 24 hodin jsou enormní, je to číslo téměř 2600 osob a aktuálně máme na sto tisíc obyvatel 1926 nemocných. Bohužel také výrazně vzrostl počet osob, které zemřely a já bych chtěla, abychom si uvědomili, že to není jen číslo, ale jsou za tím lidské příběhy a osudy," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

Záchranná služba vyjíždí k více než čtyřem stům případům denně, třetina z nich se týká lidí nakažených covidem. Vedení kraje ale vyzývá obyvatele, aby se v případě srdeční slabosti a jiných urgentních zdravotních potížích rozhodně nebáli na záchrannou službu obracet.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu