• Načítám...
>

Na investory v kraji čekají stovky brownfieldů

Ve Středočeském kraji je stále několik stovek bývalých průmyslových, výrobních nebo zemědělských areálů, do kterých je možné investovat. I když kraj většinu těchto ploch nevlastní, pomáhá alespoň nalézat pro ně další smysluplná využití. Otázku využití brownfieldů kraj konzultuje s národní agenturou CzechInvest.

Reklama

Nové vedení kraje v programovém prohlášení přislíbilo, že se bude zabývat otázkou brownfieldů na svém území. V současnosti jsou evidovány stovky bývalých průmyslových nebo zemědělských areálů. Většinu z nich kraj nevlastní, i tak ale pomáhá najít pro ně další smysluplné využití. Kromě jednání s vlastníky také například spoluprací s agenturou CzechInvest.

"Teď jsme ve fázi, kdy jsme se dohodli, že budeme sdílet ty informace. CzechInvest má nějakou svojí databázi, veřejnou i neveřejnou, my taky, takže ty informace budeme sdílet, budeme je porovnávat a budeme ve spolupráci s nimi investovat do toho území. Protože CzechInvest drží ten měšec s těmi penězi, tak on bude investovat a my budeme takoví zprostředkovatelé," řekl Jiří Snížek, náměstek hejtmanky Stč. kraje. 

Využití brownfieldů umožní například vytvoření dalších pracovních míst v regionu nebo může také posloužit k rozvoji bydlení v dané oblasti. Každopádně ale ušetří volné leckdy zemědělsky cenné plochy od další zástavby. Středočeský kraj pro případné investory průběžně shromažďuje všechny důležité informace.

"Připravujeme třetí brožuru, kde ukážeme ty příklady dobré praxe a jak s tím pracovat. Často se třeba továrna změní na nějaký konferenční sál nebo něco takového, takže aby ti potenciální investoři věděli, co se s tím územím nebo místem dá udělat. Ty stavy jsou různé, někdy jsou to úplně zchátralé objekty, někdy tam ještě částečně běží výroba. Je to několik stovek v malých obcích, ale i ve velkých městech," řekl Jiří Snížek. 

Většina nevyužitích ploch je v rukou soukromých nebo obecních vlastníků. Kraj má ve vlastnictví pouze jeden brownfield, tím je rozsáhlý prostor bývalého vojenského areálu v Milovicích. O jeho budoucnosti už rozhoduje pracovní skupina složená ze zástupců kraje, ale například i ze starostů okolních obcí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu