• Načítám...
>

Středočeský kraj spolupracuje s Post Bellum

Projekt Příběhy našich sousedů bude probíhat za spolupráce Středočeského kraje. Ten poskytne projektu odborníky z muzeí, památníků a škol zřizovaných krajem, kteří budou spolupracovat s žáky účastnících se projektu. Spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum, která projekt organizuje, stvrdil kraj podpisem memoranda.

Reklama

Příběhy našich sousedů, vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum, který má přiblížit osobní příběhy pamětníků, podpoří i Středočeský kraj. Podpisem memoranda o spolupráci kraj přislíbil projektu, který je určen žákům osmých a devátých tříd a víceletých gymnázií, poskytnout odborníky z krajem zřizovaných muzeí, památníků, škol a podobně.

"Z muzea se podílí na konzultacích v rámci těch pracovních skupin. Učitel má vždy k sobě nějaké žáky, kteří tvoří ten projekt s tím pamětníkem a ten historik z toho muzea jim bude k dispozici," řekl Václav Švenda, radní Středočeského kraje. 

Žáci mají v rámci určených skupin za úkol sehnat vhodného pamětníka ze svého okolí, vyzpovídat ho, zapátrat v archivech, digitalizovat dobové fotografie a pak formou televizní nebo rozhlasové reportáže předat vzpomínky konkrétního pamětníka dál.

"Naše zaměření je regionální. Pokud ten projekt realizujeme na Berounsku, tak pamětníci jsou z Berounska, vzpomínají na události na Berounsku, děti jsou také z Berounska a učí se něco o své lokální historii, ať už v jakémkoli období," řekla Magdaléna Benešová, vedoucí vzdělávacích projektů Post Bellum.

"Jednak mají jiný pohled na historii, než může dát jakákoli učebnice dějepisu, ale také získají řadu technických prezentačních dovedností. Za mě je to velmi přínosný projekt," řekl Václav Švenda. 

Středočeský kraj už si spolupráci s Post Bellum vyzkoušel loňský rok v rámci pilotního testování. Spolupráce mezi školou a muzeem probíhala v Týnci nad Labem, Kralupech, Kladně a také v Příbrami.

"V letošním roce plánujeme zapojit další muzea, je to Muzeum Mladoboleslavska, České muzeum stříbra v Kutné Hoře nebo Muzeum Českého krasu v Berouně," řekl Václav Švenda. 

Výsledky projektu jsou jednou ročně prezentovány během společenského slavnostního setkání a k vidění jsou také na stránkách postbellum.cz. Do budoucna budou výběry pamětníků probíhat tak, aby byly výpovědi provázány s historickými nebo aktuálními tématy, kterým se budou paměťové instituce Středočeského kraje aktuálně věnovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu