• Načítám...
>

Jiráskovo náměstí v Kolíně změní vzhled

Jiráskovo náměstí v Kolíně by mohlo získat novou tvář. Jak bude vypadat by měly nastínit návrhy, které vzejdou z architektonické soutěže. Tu město vyhlásilo začátkem roku a výsledky budou známy v květnu. O vítězném návrhu rozhodne odborná porota.

Reklama

V Kolíně vyhlásili architektonickou soutěž na přeměnu místního Jiráskova náměstí. Prostor by se měl v budoucnu více otevřít návštěvníkům a využít místní zeleň. Náměstí by tedy nemělo kompletně změnit svou podobu, ale vycházet z možností současného prostoru.

"My chceme, aby architekti nějakým způsobem rozumně zhodnotili a navrhli úpravy, které budou vést k tomu, že bude zachován ten genius loci toho náměstí. Na druhou stranu tam půjde dobře zaparkovat a bude tam nějak rozumně organizované parkování a dobré využití té zeleně. Dnes tam jsou zelené plochy bez laviček, na které si téměř nikdo nesedne, protože je to příliš neláká, tak aby se to náměstí stalo přirozeným centrem Zálabí," řekl Michael Kašpar, starosta Kolína. 

Na základě vítězného návrhu začne město s postupným přeměňováním prostoru v rámci několika etap. To, co obyvatelům v místě chybí a čeho by se naopak chtěli zbavit, mohli vyjádřit v rámci předběžné ankety, kterou v místě provedl městský architekt. O návrzích rozhodne odborná porota.

"Řídí se přesně pravidly České komory architektů, takže je tam více nezávislých porotců, což jsou odborníci architekti, kteří nejsou závislí na městě, je tam samozřejmě zástupce vedení města, zástupce odboru investic, náš městský pan architekt a potom převažují odborníci z řad architektů. My jsme u minulých proběhnuvších architektonických soutěží dělali i veřejné představení, nějaké výstavy těch děl, což rádi uděláme, pokud to bude možné. Pokud to epidemiologická situace nedovolí, tak to představíme online na webových stránkách města a na sociálních sítích," řekl Michael Kašpar. 

Architektonická soutěž by měla vygenerovat tři nejlepší návrhy, ze kterých pak bude porota vybírat ten nejlepší. Návrhy by měly být hotovy v průběhu května. Předběžná cena za revitalizaci prostoru zatím není známá, město by se ale chtělo pohybovat někde kolem dvaceti milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu