• Načítám...
>

Krajští zastupitelé schválili zvýšení tarifů PID

Ke zdražení jízdného ve Středočeském kraji letos nakonec dojde. Zastupitelé dali změnám v tarifech PID zelenou na svém zasedání. V průměru se jízdné zvedne o 25 procent. Podle vedení kraje jsou tyto kroky nutné k tomu, aby veřejná doprava zůstala zachována v provozu s co nejmenšími změnami. Cenu jízdného kraj upraví poprvé po deseti letech a nové ceny by měly vejít v platnost prvního července letošního roku.

Reklama

Ve Středočeském kraji letos dojde ke zdražení jízdného ve veřejné dopravě. Zvýšení cen v průměru o 25 procent schválili středočeští zastupitelé. Vedl je k tomu propad financí z jízdného spojený s pandemií koronaviru, inflace a také narůstající náklady na provoz celého systému, které za posledních deset let v cenách nikdo nereflektoval.

"V těch vnějších pásmech je to zdražení o 30 %, ve středních je to o 25 % a ten důvod je ten, že především v těch vnějších pásmech v posledních letech docházelo k integraci dopravy a tou integrací dopravy samozřejmě šetřili cestující, protože nemuseli platit stávající středočeský integrovaný tarif a platili pouze tarif PID, ale pro ten systém jako takový to znamenalo snižování tržeb. Je zcela jednoznačné, že jsme museli vyrovnat ty propady, ke kterým dochází v těch vnějších pásmech," řekl Petr Borecký, radní Středočeského kraje. 

Podle opozičních zastupitelů z hnutí ANO je ale navrhované zdražení jízdného příliš vysoké a cestující by se tak mohli z veřejné dopravy přemístit do aut.

"Toto velké zdražení toho jízdného se obávám, jestli není příliš razantní, aby neodradilo cestující z té veřejné dopravy. Já si uvědomuji, že to zdražení skutečně musí přijít, že musí být i nějaké omezení těch počtů linek, ale nejsem si jist, zdali je těch 25 % v průměru to pravé ořechové," řekl František Petrtýl, zastupitel Středočeského kraje. 

Vedení kraje upozorňuje, že zdražení tarifů je pouze prvním krokem. V budoucnu čekají celý systém velké změny. Například od roku 2025 musí kraj zajistit pětadvacet procent veřejné dopravy bezemisně a dalších dvacet procent nízkoemisně.

"Kromě toho, na železnice se zavádí systém ETCS, což je evropský zabezpečovací systém a bude se přecházet z jednosměrné trakce na střídavou. To vše bude znamenat enormní mnohamiliardové náklady. V oblasti železniční to je v příštích 10 letech 26 miliard na pořízení nových železničních souprav a každoročně zhruba 2 miliardy nákladově na provozních nákladech ve veřejné dopravě v oblasti autobusové a železniční dohromady," řekl Petr Borecký. 

Změny v tarifech ale musí kvůli provázanosti systému schválit také vedení Prahy. V metropoli má změny tarifů jízdného v kompetenci rada města, která by se měla tématu věnovat na zasedání po velikonočních svátcích. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu