• Načítám...
>

Vedení kraje spustilo optimalizaci školství

Vedení kraje zahájilo první kroky vedoucí k optimalizaci krajského školství. Na posledním zasedání schválili zastupitelé sloučení tří středních škol v Příbrami, Středoklukách a také v Jesenici. Kraj chce do budoucna menší počet kvalitně vybavených škol. Úpravy by se v budoucnu měly týkat až tří desítek školských zařízení.

Reklama

Ve Středočeském kraji započala optimalizace školství. Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili sloučení hned tří středních škol v Příbrami, Středoklukách a také v Jesenici.

„Menší počet lépe vybavených škol je mottem a zásadní myšlenkou. A veškeré ušetřené peníze zůstanou v kapitole školství a naopak je budeme investovat do toho, co nám zůstává a tam budeme koncentrovat tu naši pozornost," říká radní Milan Vácha.

Proti rozhodnutí kraje se postavila část veřejnosti a vznikly také petice proti sloučení škol. Petenti se svými stanovisky přišli seznámit i zastupitelstvo. Například ti příbramští vnímají rozhodnutí o sloučení místních dvou gymnázií jako zklamání svých voličů ze strany kraje.

„Petici podepsalo v této době devatenáct set třicet jedna občanů, tou dobou myslím epidemii a nevycházení z domovů. Chtěla jsem zastupitele poprosit, aby poslouchali hlasy svých voličů,“ říká petentka Andrea Hrazdírová.

Středočeský kraj se dlouhodobě potýká s nízkou kvalitou středoškolského vzdělávání, zařízení jsou kapacitně naddimenzovaná a školy nabízejí i obory, o které už není zájem.

„Podle České školní inspekce jsou ty výsledky u maturitních zkoušek velmi tristní a v současnosti jsme na třetím nejhorším místě mezi kraji. Já opravdu doufám, že tohle je cesta správným směrem a že si snad budeme moci za čtyři roky říci, že to byl šťastný krok, byť to je krok rozhodně nepopulární,“ říká hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková.

Podle opozičních zastupitelů z hnutí ANO ale zatím chybí jasná koncepce, jak školy optimalizovat. Bez ní by se k takovým krokům ještě přistupovat nemělo.

„Když hovoříme o optimalizaci, tak v podání pana radního Váchy je to zavírání škol. Pokud neexistují jasná pravidla a koncepce, za jakých podmínek by jaká škola měla být slučována s nějakou jinu školou, popřípadě co by se mělo dít, tak se domnívám, že to dobré není,“ říká středočeský zastupitel Robert Bezděk.

„My ty školy sloučíme a ve větších organizacích budeme poskytovat lepší kvalitu, to je celá ta podstata. My máme neuvěřitelné množství nemovitostí, které nám chátrají a my už se ani nestačíme starat o ty nemovitosti, natož abychom měli na vybavení a kvalitu pedagogů a podporu toho pedagogického procesu,“ dodává Milan Vácha, radní Středočeského kraje.

Kraj v současnosti nabízí na středních školách 55 775 míst, přitom školy navštěvuje pouze 35 074 žáků. Třicet sedm procent kapacity tedy zůstává nevyužito. Změny se podle vedení kraje dotknou celkem třicítky školských zařízení, která kraj zřizuje.

Přepis pro sítě:

Ve středočeském kraji započala optimalizace školství. Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili sloučení hned tří středních škol – v Příbrami, Středoklukách a také v Jesenici.

„Menší počet lépe vybavených škol je mottem a zásadní myšlenkou a veškeré ušetřené peníze zůstanou v kapitole školství a naopak je budeme investovat do toho, co nám zůstává a tam budeme koncentrovat tu naši pozornost.“

Proti rozhodnutí kraje se postavila část veřejnosti a vznikly také petice proti sloučení škol. Petenti se svými stanovisky přišli seznámit i zastupitelstvo. Například ti příbramští vnímají rozhodnutí o sloučení místních dvou gymnázií jako zklamání svých voličů ze strany kraje.

„Petici podepsalo v této době tisíc devět set třicet jedna občanů. Myslím dobu epidemie a nevycházení z domovů. Chtěla jsem je poprosit, aby poslouchali hlasy svých voličů.

Středočeský kraj se ale dlouhodobě potýká s nízkou kvalitou středoškolského vzdělávání. Zařízení jsou kapacitně naddimenzovaná a školy nabízejí i obory, o které už není zájem.

„Podle České školní inspekce ty výsledky u maturitních zkoušek jsou v současné době velmi tristní a jsme na třetím nejhorším místě mezi kraji. Já doufám, že tohle je opravdu cesta správným směrem a že si snad budeme moci za čtyři roky říci, že to byl šťastný krok, byť to je krok rozhodně nepopulární.“

Podle opozičních zastupitelů z hnutí ANO ale zatím chybí jasná koncepce, jak školy optimalizovat. Bez ní by se k takovým krokům ještě přistupovat nemělo.

„Pokud neexistují jasná pravidla a koncepce, za jakých podmínek by nějaká škola měla být slučována s nějakou druhou školou, popřípadě, co by se mělo dít, tak se domnívám že to dobré není.“

„My ty školy sloučíme a ve větších organizacích budeme poskytovat lepší kvalitu. To je celá ta podstata. My máme neuvěřitelné množství nemovitostí, které nám chátrají a my už nestačíme se ani starat o ty nemovitosti, natož abychom měli na vybavení a kvalitu pedagogů a podporu toho pedagogického procesu.“

Kraj v současnosti nabízí na středních školách 55 775 míst. Přitom školy navštěvuje jen 35 074 žáků. Třicet sedm procent kapacity tedy zůstává nevyužito. Změny se podle vedení kraje dotknou celkem třicítky školských zařízení, která kraj zřizuje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu