• Načítám...
>

Sázava bude zase čistá

Dobrovolníci pod taktovkou obecně prospěšné společnosti Posázaví přijeli vyčistit úsek řeky Sázavy mezi Žampachem a Pitkovicemi. Čištění řeky má už dlouhou tradici a slouží i jako osvětová akce.

Reklama

Posázaví a Sázava samotná je nejen rájem romantiků, ale také vyhledávaným turistickým cílem. To má ovšem i své stinné stránky. Jednou z nich jsou odpadky, které zde po nezodpovědných návštěvnících zůstávají. Proto tu obecně prospěšná společnost Posázaví a řada dobrovolníků včetně čelních politiků ODS udržuje jednu užitečnou tradici – čištění Sázavy.

"My každý rok čistíme středočeské řeky. Před 15 lety jsme založili tradici čištění Berounky a tady se přidáváme k aktivitě společnosti Posázaví, která také před mnoha lety začala s pravidelnou akcí Čistá Sázava. Letos se přidáváme stejně jako v minulém roce a těšíme se, že se podaří aspoň kousek té řeky zase udělat hezčí," řekl Martin Kupka, poslanec PS PČR. 

"Máme za sebou 16 ročníků. 16 tisíc dobrovolníků se tady vystřídalo a sebralo se na 300 tun odpadu, což je veliké množství," řekl Václav Pošmurný, odborný konzultant Posázaví o.p.s.

"Nejčastěji to jsou PET lahve, ale občas se najde i něco vzácnějšího. Nedávno jsme vylovili kus záchodové mísy a nebo veliké pneumatiky od traktoru, což bývá docela náročné to z té řeky vyndat," řekl Martin Kupka.

"Jsou to asi tři roky, co jsme nakládali do lodě ledničku, která byla metr od vody. To mi přišlo už hodně přes čáru. Pak také kusy nábytku nebo židle," řekl Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

Není to asi nic veselého, je-li člověk svědkem takové neúcty ke kráse Posázaví a k přírodě obecně. Přesto se na tuto akci vždycky všichni těší.

"Vůbec to není žádné obětování, spíše člověk spojí příjemné s užitečným. V krásném místě teď strávíme se super lidmi celý den a budeme zároveň čistit řeku," řekla Veronika Vreciová, poslankyně Evropského parlamentu. 

"Podle mě je to spojení příjemného s užitečným, že se člověk jednak podívá do nádherné přírody a zároveň pro tu přírodu něco smysluplného udělá. Všichni mají plná ústa slov o ekologii a ochraně životního prostředí, ale často jsou to jen takové řeči v kavárně. Toto je podle mě konkrétní akce, kde se té přírodě skutečně pomůže," řekl Jan Skopeček, poslanec PS PČR. 

Kvůli covidové pandemii do naší přírody směřuje stále větší množství lidí. Ale odpadky se kupodivu daří držet na uzdě. Takové aktivity, jako je čištění řeky, totiž působí i jako osvěta.

"Bereme to jako výchovnou akci. Že se při tom ta řeka uklidí je super, ale zaměřujeme se na to, abychom tím projektem vychovávali, že ten bordel do přírody nepatří. Toho nepořádku podél řeky, který by vznikal nově, je méně. Snad se ti lidé začnou nějak chovat a odnesou si to domů. Doufáme, že to funguje," řekl Václav Pošmurný. 

"I to letošní léto bude mnohem více o domácím turismu, že se lidé vydají poznávat krásy české krajiny a pevně doufám, že Sázava jim poskytne dobré útočiště a že si budou těch míst kolem Sázavy vážit, protože je to opravdu jedna z nejkrásnějších středočeských řek," řekl Martin Kupka. 

"Já doufám, že se budeme chovat zodpovědně k přírodě a že ten nepořádek nebudeme za sebou nechávat. Co je na tom se ohnout a zvednout ten kus papíru nebo tu PET lahev nevyhazovat pod strom, ale odnést jí až ke koši," řekl Pavel Pavlík.

Až se řeka a její okolí zcela probere ze zimního podřimování a v čistém ustrojení uvítá letní návštěvníky, snad tedy nebude litovat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu