• Načítám...
>

Středočeský a Jihočeský kraj chtějí dostavbu D3

Středočeský a Jihočeský kraj chtějí uspíšit dostavbu chybějícího středočeského úseku dálnice D3 z Prahy na jih Čech. Plánují svolat jednání s ministrem dopravy a generálním ředitelem Ředitelství silnic a dálnic.

Reklama

Na improvizovaném briefingu na hranici Středočeského a Jihočeského kraje oznámili jihočeský hejtman Martin Kuba a náměstek středočeské hejtmanky Martin Kupka, že hodlají uspíšit výstavbu dálnice D3. Ta má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. A zatímco v jižních Čechách se stavělo, ve Středních Čechách stavba ani nezačala.

"V tuto chvíli má D3 významnou část právě na území Jihočeského kraje a schází ta jihočeská část. Z ní je postaveno 1, 7 km a zbývá 58, 5 km dálnice. A to, že tam v tuto chvíli dálnice neexistuje, znamená špunt pro celou řadu řidičů, velkou komplikaci pro mnoho lidí v území. My jsme vypočetli, že dvě stě padesát tisíc lidí každý týden trpí tím, že je tady místo dálnice špunt," říká náměstek středočeské hejtmanky, Martin Kupka.

"Já musím říct, že pro nás jako Jihočechy je velmi špatná zpráva, že Jihočeský kraj zůstává jediný, který zatím není dálniční sítí napojený na hlavní město Prahu a kde se ani nestaví. Je to samozřejmě obrovský problém nejen pro Střední Čechy, nejen pro Jihočechy, ale ona je to také část, která chybí na celém tom spojení mezi severem a jihem celé Evropy, tedy od Baltu až po Jadran," doplňuje jihočeský hejtman, Martin Kuba.

Jihočeský hejtman i zástupce Středočeského kraje mají už na příští dva měsíce konkrétní plány.

"V krátkém čase plánujeme setkání s ministrem dopravy a s ředitelem Ředitelství silnic a dálnic. Následně chceme vyvolat také jednání se zástupci měst a obcí, kterých se výstavba nové dálnice D3 týká," dodává Martin Kupka.

Hejtman Kuba chce od šéfa Ředitelství silnic a dálnic slyšet konkrétní informace.

"Já nechci být politikem, který řekne, že se tady za dva roky začne stavět, dokud neuvidím, jak ty termíny jsou, co jaký úřad schvaluje, jak dlouho to může trvat, co pro to kdo můžeme udělat, abychom tomu pomohli," uzavírá Martin Kuba. 

Koridor dálnice ve středočeské části má být tvořen celkem pěti úseky. Zástupci vlády v minulosti uváděli, že stavba by mohla začít v roce 2024 a hotovo by mohlo být v roce 2028. Jestli tomu tak bude, není jisté. Podle Kuby je nyní nutné, aby dálnice dostala územní rozhodnutí a aby došlo k potvrzení procesu schválení EIA, který je sice v téhle chvíli platný, ale bude brzy končit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu