• Načítám...
>

Kraj rozdělil silniční stavby podle důležitosti

Středočeský kraj rozdělil silniční stavby podle jejich důležitosti. Takzvaná prioritizace staveb má pomoci orientovat se v tom, které projekty je nutné realizovat dříve a které ještě mohou počkat. Nový systém také umožní předejít možnému ovlivňování a protekčnímu přeskakování jednotlivých staveb a záměrů.

Reklama

Středočeští zastupitelé dali zelenou vzniku tzv. prioritizace silničních staveb. Seznam dopravních projektů, které by vedení kraje chtělo v následujícím období realizovat, je rozdělen podle důležitosti jednotlivých staveb. Podle bodového hodnocení vybraných kritérií tak bude seznam sloužit jako podklad například při rozhodování o tom, kterou stavbu je nutné realizovat dříve.

„Aby bylo jasné, na základě čeho rozhodujeme o tom, že se bude tu opravovat jedna silnice, tu druhá. Aby například na základě aktuálního stavu té komunikace, na základě vytíženosti, reálné dopravní zátěže na té silnici a na základě dalších kritérií se mohlo spravedlivě rozhodnout a určit pořadí, protože my bohužel nemáme a nebudeme mít ani v budoucnu peníze na to, abychom během jednoho roku opravili všechno. Ale důležité je, aby v tom byl jasný řád,“ říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Martin Kupka (ODS).

Realizace dopravních staveb byla rozdělena do pěti fází. V první jsou záměry vybudování, ve druhé pak stavby nacházející se v přípravě, dále jsou to připravené stavby, stavby v realizaci a také stavby už zrealizované. Letošní rok už nová prioritizace staveb neovlivní, poslouží ale do následujících let.

„Bude to ovlivňovat investiční práci kraje v těch nadcházejících letech, aby tam bylo jasné, co bude mít přednost a co se opravdu bude realizovat. S tím, že ten letošek přinese třicet nových akcí a třicet akcí se bude dokončovat. Je jich celá řada, chtěli bychom spustit například výstavbu obchvatu Staré Boleslavi, pracuje se teď už na rekonstrukci silnice II/331 ve Staré Boleslavi. Dokončuje se obchvat Záp, dokončuje se silnice II/101 mezi Třebotovem a Rudnou. To jsou jen ty nejvýznamnější akce. Z těch obrovských je to například rekonstrukce silnice mezi Prahou a Štěchovicemi,“ dodává Martin Kupka (ODS), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Vedení kraje věří, že prioritizací se podaří nastavit v investiční činnosti v oblasti silnic dlouhodobé a udržitelné spravedlivé postupy. Systém by měl také předcházet možnému zákulisnímu ovlivňování a protekčnímu přeskakování jednotlivých staveb a záměrů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu