• Načítám...
>

V Mratíně mají novou cyklostezku

V Mratíně mají novou cyklostezku. Ta propojuje obec se sousedními Měšicemi a mohou ji využívat místní i turisté. Obec se na její realizaci připravovala deset let a finančně na ni přispěl také Středočeský kraj. Při slavnostním otevření si ji projela také hejtmanka Petra Pecková.

Reklama

Zástupci vedení Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou slavnostně otevřeli novou cyklostezku v obci Mratín. Ta nově obec spojuje se sousedními Měšicemi a mohou ji využívat jak místní, tak také turisté. Ihned ji vyzkoušela také hejtmanka s náměstkem Martinem Kupkou a randím Petrem Boreckým.

„Je to moje první cyklostezka, kterou jsem otevřela z pozice hejtmanky. Ale musím říct, že já na tom samozřejmě nemám žádnou zásluhu. Zásluhu na tom má především obec Mratín a její vedení. Získali jedna celá tři milionu korun z fondu obnovy venkova. Já když jsem si to dnes projela, tak to jsou přesně smysluplně vynaložené peníze. Krásně to spojuje dvě obce Mratín a Měšice. Lidé na to čekali opravdu dlouho, aby tahle propojka existovala. A já bych si jen přála, aby sloužila, aby na ní bylo spousta radosti a žádné úrazy,“ říká hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková (STAN).

Tři a půl kilometru dlouhý okruh míří přes pole za Mratínem a v rámci něj je možné také projet bažantnicí. Myšlenka na zbudování propojky, která by umožnila lidem projít se přírodou mezi obcemi, je podle vedení Mratína na stole hodně let. Přípravné práce před realizací zabraly deset let.

„Ta stávající cyklostezka vede po bývalé vlečce do zrušeného cukrovaru. Je na dvou katastrech, na Měšickém a na Mratínském, budovalo se to na etapy. Měšice byly o trochu dříve, my jsme to dobudovali až v loňském roce. Zvlášť teď v době pandemie, kdy jsou lidé zavření doma, je to obležené. Maminky s dětmi, na kolech, bruslaři, prostě je to plně využívané,“ dodává starosta obce Mratín, Jiří Falek.

Více než osm milionů korun získala obec na cyklostezku ze státního fondu dopravní infrastruktury, milion tři sta sedmnáct tisíc pak přispěl Středočeský kraj v rámci fondu na obnovu venkova. Nově by chtěl kraj výstavbu cyklostezek urychlit a finančně podpořit v rámci nového fondu, ve kterém je alokováno osmnáct a půl milionu korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu