• Načítám...
>

Do mokřadu v Jablonné se vrátily kuňky

Středočeský kraj v rámci projektu odbahnění mokřadu v evropsky významné lokalitě a přírodní památce Jablonná na Příbramsku dokončil první z etap stavebních prací. Během nich byl mokřad odbahněn. Díky tomu tak mohly být po dvou letech zpět vypuštěny jeho původní obyvatelé kuňky obecné.

Reklama

Kuňky, které byly odchyceny v mokřadu v Jablonné před jeho revitalizací, byly na toto místo téměř po dvou letech vráceny. Tomu předcházelo odbahnění přibližně 2 hektarového mokřadu.

"Než proběhlo odbahnění mokřadu u nás v Jablonné, tak byl ten stav vlastně už neudržitelný. Mokřad byl zarostlý orobincem a to zarůstání v posledních 20 letech dospělo k tomu, že tam prakticky nezbyla žádná volná hladina," říká David Větrovský, starosta obce Jablonná.

Celkové náklady projektu byly vyčísleny téměř na 5,5 mil. Kč a Středočeský kraj je jako dotaci získal prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. V revitalizaci mokřadů bude kraj postupně pokračovat na celém svém území.

"My jsme zatím vyhlásili Fond životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje, kde máme alokováno 20 milionů korun a tam právě obce mohou žádat o finanční prostředky na obnovu mokřadů, rybníků, tůní a tak dále," dodává radní Středočeského kraje, Jana Skopalíková.

Revitalizace, konkrétně odbahnění mokřadů hraje důležitou roli např. při zadržování vody v krajině.

"Mokřady velmi efektivně zadržují vodu, rozmělňují různé povodňové vlny a podobně. Ale zase potom postupně tu vodu vydávají, takže nám pomáhají bojovat proti těm dvěma extrémům, které poslední dobou zažíváme - a to jednak extrémní sucho a jednak povodně. Takže ten mokřad funguje jako taková houba, která pomalu nasaje, ale zase pomalu vydává, takže s tou vodou efektivně hospodaří," říká zoolog David Fišer.

Mokřady jsou zároveň velmi druhově rozmanité a nachází se tu jak rostliny, tak i živočichové, které jinde nenajdeme.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu