• Načítám...
>

Dobrovolníci uklidili břehy řeky Jizery

Do Benátek nad Jizerou se v první květnový den sjeli dobrovolníci. Důvodem byla snaha postarat se o čistotu břehů Jizery, této prastaré řeky. Keltové jí dali jméno Isora – prudká řeka. Slované toto pojmenování pozměnili na Jizera.

Reklama

Do Benátek nad Jizerou se v první květnový den sjeli dobrovolníci, aby se postarali o čistotu břehů řeky Jizery. Ta totiž není jen turistickým cílem. Je i důležitým zdrojem pitné vody.

„Tady jsou vrty hlubinné, a ta spodní voda, která se těmi hlubinnými vrty přepravuje do vodáren Kárané, zásobuje Prahu. Takže čistota vody v řece a jejím okolí se projeví nakonec i v té čistotě vody, kterou konzumují Pražané,“ vysvětlil Karel Bendl, starosta Benátek nad Jizerou.

„Bez ledasčeho se v životě obejdete, ale bez vody určitě ne. Tahle akce má přispět k tomu, aby Jizera byla o něco čistší. A alespoň trochu přispět k tomu, aby v českých krajích tekla čistá voda, a aby kolem byly vysbírané odpadky, mi přijde jako docela důležité zadání," dodal Martin Kupka, poslanec PS PČR.

Toto zadání ale nepatří zrovna k nejlehčím. Kdo by si myslel, že se jen tak projede na kanoi či raftu a sem tam sebere nějaký kelímek nebo petku, tak ten by se hrubě mýlil. Břehy jsou v řadě případů obtížně přístupné a bojovat u nich s proudem řeky a vahou některých zvlášť bizarních kusů odpadu chce odvahu i kus vodáckého umění posádek jednotlivých lodí.

„Tak my jsme našli například pneumatiku, potom židli a pak spoustu pet lahví, “ popsal Martin Hrabánek, radní Středočeského kraje.

„Našli jsme nárazník od oktávky, našli jsme několik pneumatik, spoustu zahradního nábytku. Bylo toho opravdu hodně,“ konstatoval Jan Hofmann, účastník akce.

Přesto své úsilí účastníci akce berou jako normální součást života člověka, který si uvědomuje svoji odpovědnost vůči životnímu prostředí.

„Je to prostě normální přístup člověka k přírodě a nemusí to být nic, co omezuje svobodu člověka, jako je dneska to zelené šílenství,“ uvedl Jan Skopeček, poslanec PS PČR.

Samozřejmě, že množství odpadu, které posádky lodí posbíraly na březích a vylovily z řeky, není zrovna pro lidi dobrým vysvědčením, ale ledacos už se mění.

„Když se podíváte na dění ohledně kauzy Bečva, jak se lidi na tohle téma soustředí, jak je pro ně důležité, tak tím vlastně vidíme, že se něco mění. Už taky nevidíme tak často, že by někdo z auta vyhodil kelímek - tak, jako to bylo třeba v devadesátých letech normální,“ upozornil Jiří Havránek, účastník akce.

„Když si vybavím, jak vypadala celá řada řek těsně po roce 89, kdy voda byla mnohem znečištěnější. Ty statistiky jsou hodně přesvědčivé. Voda ve všech českých tocích je čistší, než byla před třiceti lety," zavzpomínal Martin Kupka, poslanec PS PČR.

Přesto našim řekám a vodním zdrojům obecně dlužíme ještě hodně.

„My se musíme o naše vodní toky starat, musíme se starat i o to, abychom se například naučili zadržovat lépe vodu v krajině, a to je před námi ještě velký kus práce,“ dodala Veronika Vreciová, poslankyně EP.

A to už není zadání jen pro dobrovolníky, ale pro celou naši společnost a její odpovědné instituce.


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu