• Načítám...
>

Kraj řeší s IZS nákup dalšího vybavení

Vedení kraje se sešlo se zástupci Integrovaného záchranného systému Středočeského kraje, aby projednalo projekty, které se týkají všech tří složek. Kraj plánuje pomoci v nákupu zdravotnických batohů, které obsahují defibrilátory. S těmi mohou kromě zdravotníků včas zasáhnout také další složky IZS. Zejména při dopravních nehodách by pak mohly pomoci drony.

Reklama

Vedení kraje se sešlo se zástupci Integrovaného záchranného systému Středočeského kraje. Na kladenském ředitelství krajské záchranky probrala hejtmanka Petra Pecková s vedením všech složek zejména projekty, které se týkají všech složek IZS. Mimo jiné například nákup dalších záchranářských batohů obsahujících defibrilátory, které lze sledovat za pomoci GPS. V nutných případech tak mohou zasáhnout hlídky nejblíže místu potřeby.

„Máme zapůjčených u hasičského záchranného sboru a u Policie České republiky zhruba sto šedesát kusů, celkem automatických defibrilátorů. Policie České republiky je provozuje v režimu operativních hlídek, kdy ta hlídka je v terénu a přímo jim dochází ta výzva do vozu. Zároveň, a v tom vidím velký benefit pro nás a vstřícnost policie, že naše operační středisko vidí to vozidlo poskytující pomoc na naší interaktivní mapě,“ upozornil Pavel Rusý, ředitel Zdravotnické záchranné služby Stč. kraje.

Společně s vedením kraje tak vedení složek IZS bude hledat řešení, jak do systému GPS zapojit také hasičský sbor. Výhody jsou podle krajské záchranky v rámci rychlé kooperace nesporné.

„Máme v prvosledových hlídkách standardně nastaveno, že každá prvosledová hlídka bude mít u nás záchranářský bag a v případě, že vyjede na nějaké místo, kde bude potřeba poskytnout pomoc, tak by ji měla umět poskytnout a do doby, než přijede záchranka, tak tu pomoc poskytovat,“ popsal Václav Kučera, ředitel PČR KŘP Středočeského kraje.

Další projekt, který kraj se složkami IZS konzultoval, pak počítá s nákupem dronů, které pomohou zejména urychlit a zpřehlednit situaci během dopravních nehod.

„Ty drony dokážou opravdu velmi dobře zaměřit a vyfotografovat místo dopravní nehody, které je třeba uprostřed frekventované silnice, a tím podstatně zkrátit tu dobu ohledání. Také opět uspíšit a urychlit práci všech složek toho integrovaného záchranného systému na místě a rychle uvolnit tu frekventovanou komunikaci,“ dodala Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Středočeská záchranka pak bude během letní sezóny opět provozovat vodní záchrannou službu. Její vedení proto upozorňuje veřejnost, že v případě potřeby se na ni mohou lidé obracet například na vodní nádrži Slapy, kde bude k dispozici vodní člun s dvoučlennou posádkou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu