• Načítám...
>

Vedení kraje uctilo památku konce 2. světové války

Středočeský kraj uctil památku posledních bojů druhé světové války v Evropě. Ty připomíná památník v obci Milín, v místní osadě Slivice. Právě tady se totiž střetla německá armáda se třemi ukrajinskými fronty a americkou tankovou divizí. K bojům došlo několik dnů po faktickém ukončení války. Mezi obětmi byli také civilisté.

Reklama

Hejtmanka Středočeského kraje přijela uctít památku událostí, které se odehrály v obci Milín na Příbramsku. Právě tady totiž padly poslední výstřely druhé světové války v rámci ozbrojených střetů v Evropě. Došlo tady k poslední bitvě, která znamenala definitivní porážku německé hitlerovské armády.

„Z historického hlediska její význam spočívá v tom, že v tomto místě se potkaly jednotky tří ukrajinských frontů, prvního, druhého a čtvrtého ukrajinského frontu a na jihozápadní části tohoto teritoria držela linii čtvrtá tanková divize dvanáctého sboru třetí americké armády. No a unikátnost spočívá také v tom, že k tomu poslednímu střetnutí došlo z jedenáctého na dvanáctého května 1945. To znamená v době, kdy velká část Evropy již oslavovala mír a tady, čtyři dny fakticky v mírovém čase, ještě umírali lidé,“ říká historik a ředitel Hornického muzea v Příbrami, Josef Velfl.

Definitivní konec bojů dnes připomíná památník, který stojí na návrší mezi Milínem a jeho osadou Slivice. Vybudoval ho architekt Václav Hilský v roce 1970. Pietní akt se tady koná každoročně, aby se na válečné hrůzy, které se tady tragicky dotkly také civilistů, nikdy nezapomnělo.

„Já jsem tady byla shodou okolností se svou rodinou před čtrnácti dny na výletě. Právě jsme si potom hodně četli o tom, proč vlastně tady k té bitvě došlo, protože ta bitva byla po ukončení druhé světové války a z mého pohledu ty oběti tady byly vlastně úplně zbytečné. Byla tady taková zvěrstva jako vypíchávání očí, drcení lebek a myslím si, že to je tak něco strašného, že to se přeci nikdy nesmí vrátit a já si myslím, že naopak to musíme pořád těm dětem, mladým lidem říkat,“ říká hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková (STAN).

V letech před pandemií koronaviru tady na prostranství vedle památníku pořádali také rekonstrukci tehdejších bojů. Letos se musel pietní akt odehrát komorněji, na místě symbolicky pózovali zástupci všech zúčastněných armád a přistaven byl také americký džíp.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu