• Načítám...
>

Kraj podpoří vzdělávací program prince Philipa

Středočeský kraj bude spolupracovat se vzdělávací organizací Mezinárodní cena vévody z Edinburghu. Ta nabízí žákům a studentům zapojení do programu, který rozvíjí dovednosti neformálním způsobem vzdělávání. Kraj stvrdil spolupráci podpisem memoranda, které je podpořeno částkou pět set tisíc korun.

Reklama

Každý by měl dostat šanci se rozvíjet, tímto heslem se řídí vzdělávací program Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. Organizaci teď oficiálně podpořil také Středočeský kraj a to podpisem Memoranda o spolupráci. Mnohem více žáků a studentů by tak mělo dostat šanci se do programu zapojit.

„Je to pro žáky od třinácti nebo pro mladé lidi od třinácti do čtyřiadvaceti let. Takže nejvíce pro střední školy, ale samozřejmě i pro vyšší ročníky základních škol. No a slibujeme si od toho, že každé dítě má možnost zažít úspěch, každé dítě si má možnost zkusit nějaké dovednosti. Slibujeme si od toho, že bude vyškolen i tým učitelů, kteří ty děti budou vést,“ říká hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková (STAN).

Vzdělávací program, který založil princ Philip z britské královské rodiny v roce 1956, si klade za cíl rozvíjet mladé žáky a studenty neformálním způsobem vzdělávání. V každé zúčastněné škole nebo organizaci jsou k dispozici dva učitelé, kteří rozvíjí účastníky ke splnění cílů hned v několika oblastech.

„V dobrovolnictví, to znamená chodí pomáhat do domova seniorů. Potom nějaké dovednosti, kterým se sami chtějí věnovat, ať už je to od vaření po kódování - cokoli. Pak je tam vlastně fyzická aktivita, sport, ale může to být i běhání, nemusí to být organizovaný sport. A učitel jim pomůže stanovit přesné cíle v těchto třech oblastech. Druhý učitel je připravuje na expedici, která je v osmi studentech maximálně a vlastně vyrazí do volné přírody,“ říká Tomáš Vokáč, výkonný ředitel Národního centra DofE.

Podporu projektu vyjádřil i středočeský radní pro oblast školství Milan Vácha, ten program vítá i jako starosta. Obec Psáry, v jejímž čele stojí, se už dříve stala první obcí v republice, která program oficiálně podpořila.

„Obec Psáry byla první obcí v České republice, která podepsala spolupráci s DofE, Mezinárodní cenou vévody z Edinburghu. A byl jsem velice rád, když jsme po volbách v loňském roce přišli na kraj a mohli jsme začít připravovat smlouvu a podpis tohoto memoranda za Středočeský kraj,“ říká Milan Vácha, radní Středočeského kraje.

Do programu je zapojeno na 130 zemí světa a v naší republice se ho loni účastnilo na čtyři a půl tisíce žáků a studentů. Ve Středočeském kraji je v současnosti zapojeno čtrnáct středních škol, tři domy dětí a mládeže a jeden dětský domov.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu