• Načítám...
>

Kraj jednal se starosty o vysokorychlostní trati

V obci Vidice na Kutnohorsku se konalo jednání zástupců vedení kraje se starosty a veřejností. Středočeský kraj pozval zástupce dotčených obcí, jimiž by měl procházet vysokorychlostní železniční koridor v oblasti Kolínska a Kutnohorska, k projednání záměru stavby a k vysvětlení připomínek a dotazů, které dotčené obce a jejich obyvatelé vznášejí. Obcím například na projektu vadí přerušení zemědělské půdy železničním koridorem a malý přínos pro místní obyvatele.

Reklama

V obci Vidice na Kutnohorsku se sešli zástupci vedení kraje ale i zástupci poslanecké sněmovny se starosty obcí. Středočeský kraj zúčastněné pozval k informativnímu jednání o otázkách kolem plánovaného budování vysokorychlostní trati, která má vést obcemi na Kolínsku a Kutnohorsku. Kraj plní roli moderátora mezi občany a Správou železnic, která celou výstavbu připravuje. Podle vedení je ale vysokorychlostní koridor zásadní pro rozvoj země.

„Zaprvé tím zásadně zmenšíte republiku. Myslím tím z hlediska dojezdových vzdáleností nebo času. Takže nebudeme muset koncentrovat veškerý průmysl, veškeré služby do Prahy. Lidé budou moci bydlet ve svých krajských městech a budou do Prahy moci dojíždět. Znamená to, že zmizí černá díra mezi Polskem, Německem a Rakouskem, je to větší zapojení do integrované Evropy," říká Petr Borecký (STAN), radní Středočeského kraje.

Zástupci dotčených obcí upozorňují na nelogičnost zvoleného řešení z hlediska geografického, demografického i ekonomického. Vadí jim také dopady na krajinu a životní prostředí.

„Soustavně slyšíme, že je to celospolečenská poptávka a proto bychom chtěli celospolečensky to téma otevřít, abychom dali prostor těm lidem, pro které by se měla budovat ta vysokorychlostní trať. Nelíbí se nám i ta forma komunikace, jakou jsme se to jako obce dozvěděly a nemyslíme si, že to pro ten náš region, pro ty naše obce Středočeského kraje něco přinese,“ říká starosta obce Vidice, Miroslav Šafařík (BEZPP).

„Pokud tu vysokorychlostní železnici nepostavíme, tak budou ty vlaky, třeba z Berlína do Vídně, jezdit kolem nás. Což tady místní znají, protože kutnohorský starosta, když se stavěla železnice, měl speditérskou firmu a postavil nádraží tři kilometry od centra a v tu chvíli Kutná Hora šla ekonomicky dolů a naopak Kolín, který byl přímo na té železniční tepně, tak šel nahoru. Takže ti obyvatelé si tento konkrétní případ umějí velmi dobře představit,“ dodává Jiří Snížek (Piráti), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Podle odhadů by vysokorychlostní vlaky mohlo v budoucnu využívat až sto třicet tisíc cestujících denně. Rychlodráhu chce Správa železnic využít téměř výhradně pro osobní dopravu. Výjimkou by mohl být úsek do Německa. Náklady na výstavbu v republice by se měly vyšplhat až na šest set miliard korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu