• Načítám...
>

Uranový důl Bytíz připomene těžbu i lidské osudy

Uranový důl s šachtou 11A Bytíz by mohl v budoucnu nabídnout lidem zajímavý pohled na těžbu uranu v Čechách a také na lidské osudy osobností, které se před rokem 1948 zasadily o naši zemi, ale staly se nepohodlné pro totalitní režim. Mnoho z nich tak muselo vykonávat těžební práce. Aby mohla expozice vzniknout, je ale nutné vybudovat přípojku inženýrských sítí.

Reklama

Areál uranového dolu s šachtou 11A Bytíz na Příbramsku by jednou mohl připomínat význam uranového hornictví, ale hlavně utrpení politických vězňů, kteří tady vykonávali těžební práce. Alespoň o to se snaží vedení příbramského hornického muzea, které tady areál upravuje svými silami, jak se dá.

„My jsme teď v situaci, že fakticky po třech letech provozování a budování stavby, ovšem svými silami, zde nemáme přípojku vody, přípojku elektrického proudu a odpadu a spousta věcí se zde řeší na koleni,“ říká Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

Pracovníci muzea tady už postupně vlastními silami provedli některé práce na fasádách a zlikvidovali na sedm tun kovošrotu. Přípojka vody, elektřiny a odpadu, která značně zjednoduší fungování v areálu, by měla být napojena letos, finance na ni přislíbil kraj.

„Já jsem moc rád, že pan ředitel tam řadu věcí řeší svépomocí. Já jsem místo navštívil a domluvili jsme se s panem ředitelem, že investici bychom rozplánovali do dvou let. V letošním roce je velmi zásadní tam realizovat přeložku sítí a příští rok bychom se pustili do toho zbytku,“ říká Václav Švenda (TOP 09), radní Středočeského kraje.

V budoucnu by tady měla expozice lidem nabídnout zajímavý vhled do problematiky těžby uranu v republice a to ať z hlediska technického, tak také z hlediska lidských osudů. Právě tady totiž končily některé významné osobnosti, které se zasloužily o naši zemi a po roce 1948 se staly nepohodlnými pro totalitní režim.

„Plánujeme vytvořit interaktivní expozici, která přiblíží právě tu unikátnost těžby uranu v podmínkách příbramského uranového ložiska. Zároveň chceme připomenout i utrpení těch vzpomínaných politických vězňů. I z hlediska technického zde prezentujeme řadu věcí, které jsou mimořádně cenné, ať už například nejstarší turbokompresory dochované na našem území nebo dva unikátní těžní stroje pro těžbu klecí,“ říká Josef Velfl, ředitel příbramského hornického muzea.

Pro financování základních potřeb poskytne kraj celkem tři miliony korun. S jedním milionem se počítá ještě letos, další dva pak budou k dispozici v příštím roce. Interaktivní výstavu by pak mohly pomoci financovat evropské dotační tituly.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu