• Načítám...
>

Kraj podpoří budování evropské železnice TEN-T

Středočeský kraj podporuje napojení na transevropskou železniční síť TEN-T. Středočeští zastupitelé schválili podpis memoranda, které schvaluje jednotný postup dotčených oblastí v České republice, Německu a Polsku. Novou trať by mohli v budoucnu využívat jak cestující, tak také průmyslové odvětví.

Reklama

Napojení Liberecka na evropskou dopravní železniční síť má pomoci memorandum, které na svém zasedání schválili středočeští zastupitelé. Díky němu bude dohodnuta spolupráce na realizaci napojení, kterou podpoří také Liberec, Praha, Mladá Boleslav, Svobodný stát Sasko i vojvodství Dolní Slezsko.

„Memorandum, které dnes schválili zastupitelé Středočeského kraje, společně s hlavním městem Prahou, tak má za cíl, abychom dosáhli napojení Libereckého kraje na rychlou železniční sít a zároveň propojení trojmezí, to znamená té oblasti Německo, Česko a Polsko,na železnici. Pro Středočeský kraj bude zásadní význam v tom, že dosáhneme rychlého propojení Prahy, Mladé Boleslavi a Mladé Boleslavi a následně Liberce,“ říká Petr Borecký (STAN), radní Středočeského kraje.

TEN-T, která by měla být na českém území budována, je zkratka pro transevropskou dopravní síť, která má umožnit propojení mezi zeměmi Evropské unie. Podpisem memoranda budou zúčastněné strany postupovat společně při podpoře jejího budování. Využívat ji v budoucnu chce například společnost Škoda.

„Ta trať, pokud se postaví a já doufám, že se postaví, tak bude velmi dobře využitelná nejen pro osobní dopravu, ale i pro nákladní dopravu, protože bude propojovat významná průmyslová a obchodní centra jako jsou Liberec, Mladá Boleslav nebo Praha. Samozřejmě jedním z našich cílů by mělo být, abychom velkou část dopravy převedli ze silnic na železnice, a to tato trať umožní,“ říká Petr Borecký (STAN), radní Středočeského kraje.

K podpisu memoranda by mělo dojít během následujících dvou týdnů. Pak odstartují jednání s vládou, ministerstvy a zástupci evropské komise o tom, aby na základě této výzvy byla trať zařazena mezi prioritní projekty Evropské unie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu