• Načítám...
>

Málo využívané obory podpoří nový program

Středočeský kraj mění způsob podpory méně žádaných středoškolských a učebních oborů. Nově bude rozdělovat šestnáct milionů korun ročně, které budou spravovat samy školy, které méně žádané obory nabízejí. Ty tak budou moci nakoupit důležité pracovní pomůcky, oblečení, obuv nebo vhodnější didaktické vybavení pro výuku.

Reklama

Jak na podporu méně využívaných a žádaných oborů? Středočeský kraj přehodnocuje svou strategii a nabízí školám nový program. V rámci něj rozdělí každoročně šestnáct milionů korun, které poputují přímo do škol. Rozhodli o tom krajští radní.

„My jsme dříve posílali stipendia, kdy se dávalo dvě stě nebo tři sta korun dětem na obory, o které nebyl zájem. My jsme toto změnili a teď je ten systém nastaven tak, že ty finanční prostředky dostává přímo škola a ta si nastavuje svůj vlastní motivační program a ty peníze používá zejména na to, aby zkvalitnila vybavení pro tu pedagogiku, takže doufáme, že to povede postupně ke skutečnému zkvalitnění té výuky,“ říká Milan Vácha (STAN), radní Středočeského kraje.

Na seznamu oborů zařazených do tohoto programu je aktuálně třicet sedm položek a jedná se o stejné obory, které doposud kraj podporoval stipendii. Patří tam například obor mechanik strojů a zařízení, obráběč kovů nebo kominík, ale také zedník, řezník, tesař a podobně. Seznam podporovaných oborů se ale ještě bude měnit, některé možná přibydou.

„Pravdou je, že v nich mnohdy není logika, že máte třeba truhláře, tesaře, jeden je, jeden není, pekař, cukrář, jeden je, jeden není. Takže v další fázi bychom chtěli koncem roku na Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost se zamyslet nad tím, jestli jsou i vhodně nastaveny. Dnes to ale mělo pouze sloužit k překlopení systému jedna k jedné.

Dalšími způsoby, jak mohou školy žáky motivovat a podpořit tak zájem o obory, jsou například různé soutěže a dlouhodobé hodnocení podle daných kritérií, ale také nákup lepšího didaktického vybavení pro výuku. Kraj stipendia zaváděl už v roce 2009, do roku 2020 se na podporu uvolnilo celkem 115 260 000 korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu