• Načítám...
>

SZEŠ Čáslav testovala novou technologii

Mapování půdy s vysokým rozlišením. To je kanadská technologie, která nahrazuje tradiční systém analýz odebírání vzorků půdy. Zařízení firmy SoilOptix poputuje do Střední zemědělské školy v Čáslavi, která se tak stane jeho prvním vlastníkem v republice.

Reklama

Mapování půdy s vysokým rozlišením. Tak přesně tuto metodu se rozhodla otestovat Střední zemědělská škola v Čáslavi pomocí kanadské technologie.

,,Ověřujeme funkčnost infrascaneru, který posuzuje kvalitu a složení půdy, zejména podíl stávajících hnojiv v té půdě. Cílem je, aby se tato data sebrala a chytře se aplikovaly další dávky v menší míře hnojení přesně šité na míru těm plochám. My budeme usilovat o to, aby naše zemědělská škola získala toto zařízení a mohla pomáhat zemědělcům v okolí," říká Milan Vácha, radní Středočeského kraje.

,,Tak jsem se obrátil přímo na kanadskou firmu SoilOptix, tam jsme si vyměnili pár emailů. Doufám, že celý ten projekt dopadne příznivě pro školu a pro naše studenty a vůbec pro české zemědělství, protože ta technologie je svým způsobem naprosto unikátní," dodává Jaromír Horníček, ředitel SZEŠ Čáslav.

Technologie nahrazuje tradiční systém analýz odebírání vzorků z půdy a následné odesílání do laboratoře. Nový systém bude měřit obsah živin přímo za jízdy a to nepřímou metodou.

,,To znamená, že se analyzuje nebo zjišťuje a měří úroveň radioaktivního záření, které vzniká v půdě rozpadem některých nestabilních radioizotopů, speciálně Cesium, Uran, Thorium. A z toho se zpětně složitými algoritmy zjistí, jaký je obsah těch živin, které nás zajímají," říká Pavel Milata, ředitel Leading Farmers CZ.

 Zemědělská technologie vyjde na 40 000 dolarů, to je zhruba 800 000 korun. Čáslavská zemědělská škola se stane tak prvním majitelem tohoto zařízení v České republice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu