• Načítám...
>

Vitice se zbaví nebezpečného odpadu

Ve Viticích na Kolínsku začala likvidace staré, ekologické zátěže. Jde o sudy s galvanickými solemi, které znamenají hrozbu hlavně pro zdroje pitné vody.

Reklama

Bezmála třicet let skrývaly tyto skladové prostory, v areálu Zemědělského družstva Podlipan Vitice, časovanou bombu v podobě toxického odpadu.

"Jsou to galvanické soli. Obsahují soli, co se používají při tom chemickém procesu, tak se mohou potkat. A protože jsou v galvanovnách, tak potkají kovy, potkají chrom, potkají všechno možné. Pokud se mohlo něco vyluhovat do těch solí, tak to v nich je," říká Zdeněk Formánek, manažer zakázky, Vodní zdroje.

"Tahle problematika nastala před dvaceti, pětadvaceti lety, kdy vlastně firma Bioprogres si sem uskladnila tyhle kalírenské soli za účelem výroby hnojiv," sdělil Martin Stehlík, předseda Představenstva ZD Podlipan Vitice.

"Je tam sice hlavně dusík a fosfor, což by bylo krásné hnojivo, ale bohužel je doprovázeno všemi ostatními kontaminacemi, které tam nemají co dělat," říká Zdeněk Formánek manažer zakázky, Vodní zdroje.

"Firma než tyhle soli zpracovala, tak zkrachovala. Stát ji vymazal," sdělil Martin Stehlík, předseda Představenstva ZD Podlipan Vitice.

Původci problému i stát se tedy zachovali stylem "po nás potopa" a nechali zátěž na bedrech místních lidí. A pak plynuly roky v bezvýsledném dohadování, čí vlastně ten odpad je. Rozseklo to až nové vedení družstva i obce.

"Pak prostě přišla doba, kdy jsme se dohodli, že je důležité, abychom se toho zbavili. A pak byla ta spolupráce poměrně rychlá," řekl Luděk Urbanec, starosta obce Vitice.

A nešlo jen o spolupráci obce a družstva, ale i dalších subjektů a institucí. Nebezpečného odpadu ve skladu totiž může být až tři sta tun a jeho likvidace rozhodně přesahuje částku deseti miliónů korun. 

"Finančně nám pomohlo částečně Ministerstvo životního prostředí, Státní fond životního prostředí. Ten poskytl 80 procent krytí," vysvětlil Luděk Urbanec, starosta obce Vitice.

"Kontaminace by ohrozila vodní zdroje pro poměrně velký počet obyvatel, zejména města Kuřim a Kolín," uvedl Lukáš Čermák, odborný garant v oblasti sanací MŽP ČR.

Zbylých dvacet procent nákladů je takzvaná spoluúčast. Ale i to přesahuje možnosti obce, která má necelých 1100 obyvatel.

"Na základě vyhodnocení toho, že obec v podstatě nebyla prapůvodcem celého tohoto problému, tak nám přišel pomoci Středočeský kraj," vysvětlil Luděk Urbanec, starosta obce Vitice.

A to z Havarijního fondu pro ochranu jakosti vod.

"Financujeme z něho dvě věci. Buď to jsou havárie, kdy došlo k znečištění půdy nebo vod a není znám původce té havárie. Druhá část těch peněz je použitelná v případě, kdy obec likviduje staré, ekologické zátěže. Dala si žádost do Státního fondu životního prostředí, potřebuje to dofinancovat," vysvětlil Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

"Vlastně v takové široké platformě jsme se potom dohodli na tom konečném řešení. A to už je ta likvidace. To už dneska probíhá," řekl Luděk Urbanec, starosta obce Vitice.

A tak se díky široké spolupráci lidí, kteří se dokážou domluvit, konečně zbavíme zase jednoho neblahého dědictví. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu