• Načítám...
>

V Dobříši byla odhalena pamětní deska

Ve Středočeském kraji byla slavnostně odhalena pamětní deska věnovaná legionáři Josefu Balabánovi. Nachází se v Dobříši a slavnostního odhalení se tu zúčastnily desítky lidí nejen z řad veřejnosti, ale i pamětníků, zástupců armády, města, kraje i poslanecké sněmovny.

Reklama

Středočeský kraj má na svém území další pamětní desku připomínající oběti druhé světové války. Ta, která byla odhalena v posledních dnech, patří Josefu Balabánovi.

"Pan generálmajor Josef Balabán se na tomto místě narodil v roce 1894. Odtud vlastně začala jeho životní pouť. On byl v roce 1914 odvedený do Rakousko - Uherské armády. Jako voják této armády odešel bojovat na východní frontu, kde byl posléze zajat a účastnil se také na založení Československých legií, po jejichž boku bojoval a vlastně se vrátil do Československé republiky," říká radní Středočeského kraje, Pavel Pavlík.

Josefa Balabána si do Dobříše přijeli připomenout nejen zástupci české armády, ale také Středočeského kraje i poslanecké sněmovny.

"Ty dějiny, vojenské dějiny sleduji ať už jako poslankyně nebo předsedkyně výboru pro obranu a bylo mi velkou ctí tady dnes být u odhalení té pamětní desky. Takové dny, jako je ten dnešní, kdy se tady odhaluje pamětní deska, přesně budou tím mementem pro mladou generaci a budou vědět, že náš národ měl velké množství hrdinů a že není vlastenectví nebo láska k vlasti absolutně sprosté slovo, ba právě naopak," říká předsedkyně výboru pro obranu PSP, Jana Černochová.

"Já si myslím, že je to nesmírně důležité, protože národ, který zapomíná na svou historii, tak všechny své chyby musí prožívat znovu a právě hrdinové druhé světové války, hrdinové domácího odboje prokázali to, že český národ má jaksi odvahu postavit se proti nepříteli," dodává radní Středočeského kraje, Pavel Pavlík.

Josef Balabán byl legionář, československý voják, příslušník odbojové organizace Obrana národa a její zpravodajsko - sabotážní skupiny známé jako Tři králové. Stal se tak jednou z nejvýznamnějších osobností Československého domácího protifašistického odboje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu