• Načítám...
>

Na Písecku začala výstavba úseku dálnice D4

Na Písecku odstartovala výstavba nového úseku dálnice D4. Ten urychlí cestování na jih Čech. Podle vedení kraje zásadně přispěje k odlehčení dopravy ve středních Čechách. Rozhodně to ale není řešení celého problému. Ještě je nutné urychlit přípravy výstavby dálnice D3. Nový úsek bude stát 17,8 miliardy korun a hotový bude v zimě 2024.

Reklama

Poklepáním na základní kámen, sedmého června, odstartovala výstavba nového úseku dálnice D4 na Písecku. Ten propojí Středočeský kraj s Jihočeským, a podle náměstka hejtmanky Středočeského kraje Martina Kupky, který se společně s premiérem Andrejem Babišem, a také ministrem dopravy Karlem Havlíčkem zahájení stavby účastnil, zásadně uleví dopravní situaci také ve středních Čechách.

„Většina řidičů, která cestuje přes Českou republiku, musí Středočeským krajem projet. Tak každá silnice je nejen o dalším rozvoji a o pomoci těm místním oblastem, ale je to především o holém přežití, tak, aby se opravdu ve středních Čechách dalo lépe žít. Slibujeme si od toho, že se urychlí cesta na jih Čech, v žádném případě to ale neznamená, že by se tím problém vyřešil. Cesta od Písku směrem dál na jih na České Budějovice k dálničnímu přechodu, je i do budoucna plánovaná jen jako střídavý třípruh. Pro nás to znamená zároveň spolu s tímto výkopem, tak urychlit přípravu dálnice D3,“ popsal Martin Kupka, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Francouzské konsorcium Via Salis, od kterého si Česká republika výstavbu objednala, nechá postavit třicet dva nových kilometrů dálnice a dalších šestnáct nechá opravit. Po výstavbě se pak bude starat také o provoz a celkovou údržbu. Jedná se o pilotní projekt spolupráce soukromého a veřejného sektoru. Možná bude tento způsob možné zvolit také v případě dostavby úseku dálnice D3.

„Tam se to týká řádově padesáti kilometrů, pěti úseků a vysloveně se vybízí k tomu, že by se to mohlo rozdělit buď na dva nebo dokonce vzít jako jeden úsek. Samozřejmě to ale říkám s určitou rezervou, protože to je extrémně náročná dálnice, budou tam tunely, bude to ve složitém terénu, to znamená, je otázka, jestli tam o to bude takový zájem,“ upozornil Karel Havlíček, ministr dopravy.

Stát začne nový úsek dálnice D4 splácet až po jeho zprovoznění. Plnohodnotně ho do své správy převezme až po dvaceti pěti letech. Celkem by měla stavba stát 17,8 miliardy korun a hotova by podle smlouvy měla být v zimě roku 2024.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu