• Načítám...
>

V Kladně si připomněli osud lidických matek a dětí

Před kladenským gymnáziem, na náměstí 17. listopadu, si lidé připomněli lidickou tragédii. Právě sem byly po lidickém vraždění, v červnu 1942, převezeny matky s dětmi. Tady tři dny čekaly na svůj osud. Po násilném oddělení od matek, byly děti převezeny do vyhlazovacího tábora a udušeny výfukovými plyny.

Reklama

Desátého června si lidé v Kladně připomněli, že uplynulo 79 let od hrůzných událostí, ke kterým došlo v Lidicích a následně také ve zdejší reálce, kam byly přivezeny lidické ženy a děti. Právě tady se odehrálo jedno z nejbolestivějších dramat lidické tragédie.

„Desátého byli povražděni lidičtí muži. Desátého června roku čtyřicet dva. A lidické ženy se svými dětmi byly převezeny právě z Lidic sem do tělocvičny kladenské reálky, kde čekaly na svůj osud. Děti prošly takovým pseudo-rasovým výzkumem, kdy byly vybrány k poněmčení pouze tři lidické děti. Dokonce jedna dívka, Dáša Veselá, byla dodatečně zavražděna. Dvanáctého tady došlo k oddělení maminek od dětí. To znamená pod hrozbou zbraní byly maminkám vyrvány děti z náruče. Tady se odehrály nejotřesnější scény celé té tragédie,“ říká Eduard Stehlík, vojenský historik.

Pietního aktu se účastnili pamětníci, a také zástupci vedení města a kraje. Podle hejtmanky Petry Peckové, která položila věnec před sochu Lidické matky, člověku dojde celá tíha tragédie, když se sám stane rodičem.

„V okamžiku, kdy ty děti má, a já jsem se včera s nimi večer učila, a teď jsem se na ně dívala a říkala jsem si: sakra prošly byste tou selekcí, zachránilo by vám to život? Máte modré oči, máte světlé vlasy, a to je přece hrozné pro rodiče. A ještě horší je to o to, že to je škola, to je místo, kde se vzdělává, kde vzděláváme děti. V té tělocvičně se odehrávalo tak strašné zvěrstvo a je na tom hrozné to, že vlastně nepřežily děti. Přežilo víc maminek. Některé maminky přišly o čtyři nebo o šest dětí, už nikdy neměly další,“ říká hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Většinu z osmdesáti osmi dětí nacisté později udusili v plynovém autě ve vyhlazovacím táboře v Chelmnu. Dopisy, které děti psaly rodičům, dnes zní v lidickém památníku a jejich osud připomíná dětské sousoší od Jiřího Hampla a Marie Uchytilové.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu