• Načítám...
>

Pietní akt připomněl vypálení Lidic

Osobnosti politického života, ale třeba i několik pamětníků, přišlo zavzpomínat na jednu z nejhrůznějších událostí českých dějin - vypálení obce Lidice. Vzpomínkový akt se konal tradičně u hrobu lidických mužů a s věncem přišla i středočeská hejtmanka Petra Pecková.

Reklama

Desátý červen 1942, to je den, kdy nacisté vypálili středočeskou obec Lidice. Důvodem bylo podezření gestapa na spojitost místních s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celkový počet obětí byl 340, z toho 88 dětí. Vzpomínkový akt se už tradičně konal u hrobu lidických mužů.

"Nacisté do toho 10. června 1942 vyhladili obdobným způsobem nejrůznější vesnice, ať už to bylo v Bělorusku nebo na Ukrajině, ale vždycky se to stalo v rámci nějakého bojového pásma, kdy se o tom téměř nikdo nedozvěděl. Tady byla situace úplně jiná. Oni vyvraždili uprostřed Evropy, v relativním klidu, míru, vesnici. Naprosto chladně to naplánovali, chladně to provedli a navíc se tím ještě pochlubili," popsal Eduard Stehlík, ředitel památníku Lidice.

To znamenalo šok nejen pro Československo, ale pro celý svět. Vzpomínkových akcí, spojených s Lidicemi, proběhlo hned několik.

"Ve čtvrtek byl pietní akt v Kladně. V tělocvičně gymnázia, kde vlastně byly od sebe odtržené lidické matky od svých dětí. Pak následoval včera, tedy v pátek, nádherný a velmi dojemný koncert Děkování pro Lidice, po kterém byly tady v noci rozsvíceny svíčky na těch místech, kde stály jednotlivé domy. Současně byla také čtena jména všech těch dětských obětí spolu i s věkem. Takže to bylo velmi intenzivní zážitek. A dnes je vlastně ten konečný pietní akt, kdy se pokládají věnce u hrobu lidických mužů. Musíme ten jejich odkaz nést dál, do těch dalších generací, protože jsou to události, na které se nesmí nikdy zapomenout, a které se nesmí nikdy opakovat," zdůraznila Petra Pecková, hejtmanka středočeského kraje.

Památník Lidice se už teď chystá na kulaté, 80. připomenutí vyhlazení. Dokončit by se tu měla rekonstrukce muzea a návštěvníci se mohou těšit i na 3D model starých Lidic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu