• Načítám...
>

V History parku se bavily děti z dětských domovů

V History parku se bavily děti z dětských domovů. Středočeský kraj jim totiž v parcích umožnil zažít dětský den, V rámci akce si mohly vyzkoušet práci archeologů. Rozděleni do skupin si prošly bohatým programem pod vedením místních lektorů.

Reklama

Středočeský kraj uspořádal dětský den pro děti ze středočeských dětských domovů. Tentokrát se mohly děti seznámit s českou minulostí a prací archeologů v History Parku v Ledčicích, kde se jim věnovali zkušení lektoři. Rozdělené ve skupinách je provedli bohatým programem.

„Od toho prvního, archeologického průzkumu, kde si vlastně vyzkouší práci s detektorem kovů, tak potom přes vlastní archeologický výzkum, kde odkrývají simulované vykopávky, hroby. Přes hru na archeologický experiment, kdy si vyrábí nějakou keramiku nebo zkoušejí vyrobit sekyrky z různých kamenných surovin, tak přes zábavné činnosti jako je střelba z luku, omítání domu bahnem, a tak dále. Takže tohle všechno si mohly vyzkoušet,“ popsal Aleš Charvát, majitel History parku.

Středočeský kraj dětem z dětských domovů hradí podobné akce pravidelně. Díky tomu už si mohly užít například aquapark nebo další zábavné parky.

„Pravidelně, řadu let, jezdily na stejná místa. To je park Mirakulum a Aquapark v Čestlicích. Samozřejmě tady máme covid, ale současně bych řekla, že tady máme snahu o to, jim také ukázat něco jiného, protože by měly poznávat stále nové a nové věci. Když se podíváte na ten výhled, tak je to přeci krásné. Takže děti se půjdou podívat na místo, kde praotec Čech se rozhlédl po krajině a řekl, že je to země zaslíbená, mlékem a strdím oplývající," upozornila Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

History park a jeho aktivity podporuje také obec Ledčice, jejíž vedení přiznává, že měli místní zprvu strach ze zvýšené dopravní zátěže. Zatím se ale daří držet počty aut v normě. A díky parku už mnoho lidí ví, kde se obec Ledčice nachází.

„Tím, jak sem jezdí hodně škol a o History parku se teď už všeobecně hodně ví, tak i o Ledčicích. A to je ta naše devíza," konstatovala Kamila Hlavsová, starostka obce Ledčice.

History park funguje během týdně zejména pro žáky základních škol, kteří sem jezdí v rámci vzdělávacích exkurzí. V parku se ale pořádají také příměstské tábory a během víkendů pak místo slouží veřejnosti, kdy si připravené aktivity mohou vyzkoušet hlavně rodiny s dětmi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu