• Načítám...
>

Stochovští učni mají novou klempířskou halu

Stochovští žáci, Střední školy služeb a řemesel ve Stochově, mají novou klempířskou halu. V té se budou učit praktické klempířské dovednosti, za užití nejmodernějších technologií. Nová klempířská hala nahradila nevyhovující, starou stavbu a cena stavby se vyšplhala na dvacet tři miliónů korun.

Reklama

Střední škola služeb a řemesel ve Stochově má novou multifunkční halu, která bude sloužit místním žákům. Ti se v rámci praktické výuky budou učit klempířským dovednostem, a to přesně na úrovni, kterou budou potřebovat, aby uspěli v budoucí praxi. K dispozici tady mají nejmodernější technologie.

„Ta praxe se prolíná s technologií. Takže i ta technologie se tady bude prakticky učit. Budou se tady ti žáci učit a budou dělat se všemi materiály, které na trhu jsou. A tím, že si budou moci vše vyzkoušet, tak mají výhodu, protože když přijdou do firmy a budou dělat s mědí nebo s titanzinkem, tak je úplně rozdílná technologie při té práci s mědí a při té práci s titanzinkem," upozornil Jaroslav Dundr, učitel odborného výcviku.

Střední škola chce novou stavbou podpořit technická řemesla. Kromě potřebného vybavení, žákům poskytne stavba i moderní zázemí. Hala je automatizovaná, a také klimatizovaná.

„Funguje na principu inteligentního, chytrého domu. Je vybavena tím nejmodernějším zařízením, které klempíři mají. My pochopitelně plánujeme spolupracovat se základními školami i s mateřskými školami, aby děti od začátku, od mala věděly, co to je klempíř, co to technické řemeslo obnáší," popsala Jaroslava Pichová, ředitelka Střední školy služeb a řemesel Stochov.

Právě to kvituje také Středočeský kraj, který na novou halu přispěl zhruba čtyřmi milióny korun. Ale poskytl také součinnost v rámci poradenství a získání potřebné dotace. Podle kraje je třeba technická řemesla, vzhledem k současným počtům učňů, neustále podporovat.

„Já doufám, že to přitáhne další mladé lidi do tohoto oboru, protože určitě víte, že nyní je na trhu práce nedostatek kvalitních řemeslníků. Učni v oboru klempíř mají velice dobré výsledky ze stochovské školy a věřím, že tato nová hala, jim přispěje k tomu, aby byli ještě lepší a opravdu nejlepší z republiky, když už mají nejlepší klempířskou halu,“ dodal Jan Chuchler, vedoucí Odboru školství Stč. kraje.

Na projektu škola pracovala od roku 2012. Nová hala, která nahradila starou, nevyhovující stavbu, stála celkem dvacet tři miliónů korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu