• Načítám...
>

Financování veřejné dopravy bude přehledné

Od příštího roku budou mít obce jasno, za co si připlácí ve veřejné dopravě, kterou zajišťuje Středočeský kraj. Zastupitelé totiž schválili nové standardy, podle kterých se budou moci obce orientovat v tom, kolik spojů pro ně uhradí kraj a kolik si budou muset připlatit, jestli budou mít zájem o jejich navýšení.

Reklama

Přehled, řád a jasná pravidla v poskytování služeb veřejné dopravy Středočeského kraje. Tak by se měla v budoucnu změnit situace v této oblasti. Středočeští zastupitelé totiž na svém zasedání schválili nové standardy dopravní obslužnosti po roce 2021.

„Doposud, v oblasti financování veřejné dopravy, tady fungovalo cosi jako perský trh. Co si která obec nebo město uhádaly, to měly, ale nefungovala pro to žádná pravidla. Tím, že jsme schválili nové standardy dopravní obslužnosti, tak budou od nového roku platit jasná pravidla, podle kterých každá obec a každé město si mohou nějakým způsobem nastavit rozsah dopravní obslužnosti, který budou chtít. Ale hlavně budou vidět, podle jakých podmínek a pravidel na to připlácejí,“ zdůraznil Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Během rozpravy navrhovala opozice, aby vzalo středočeské zastupitelstvo v potaz méně rozvinuté oblasti, kterým by naopak měl Středočeský kraj na veřejnou dopravu finančně přispívat. Návrh ale neprošel. Podle vedení kraje stát v rámci své politiky neoznačil žádný středočeský region jako znevýhodněný.

„Pokud máme vymezit hospodářsky a sociálně ohrožená území, tak Strategie regionálního rozvoje České republiky 2021 plus, nám na území Středočeského kraje, nevymezila žádné území ORP jako hospodářsky a sociálně ohrožené území. Tento stav už trvá nějakých sedmnáct let,“ upozornil Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Do určitého počtu spojů, který je v dané obci nutný, nebudou radnice platit nic, pokud ale budou chtít přidat třeba další spoj v ranní, nebo večerní špičce, uhradí sedmdesát procent nákladů, zbytek doplatí kraj. Kromě autobusů budou nově obce přispívat i na vlakové spoje a budou tak moci ovlivňovat i jejich počet.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu