• Načítám...
>

Poděbrady zkouší robotické sekačky

Město Poděbrady vyměnilo v části centrálního lázeňského parku benzínové sekačky za robotické. Ty jsou poháněné solární energií a jejich provoz je naprosto tichý a bezemisní. Vedení města zároveň plánuje tento projekt v budoucnu rozšířit i do dalších částí parku.

Reklama

Zdravé a tiché Poděbrady. To je název pilotního projektu, který spustila místní radnice. Díky tomu byly v části centrálního lázeňského parku benzínové sekačky nahrazeny robotickými.

"Samozřejmě si od toho slibujeme klidnou údržbu, klid v centru města a kvalitní trávník, protože tím, že se tráva neodváží, mulčuje se. Takže i provozně si myslíme, že to pro nás bude výhodné," vysvětil Jaroslav Červinka, starosta Poděbrad. 

Pokud se provoz pilotního projektu osvědčí, plánuje vedení města jeho rozšíření i do dalších částí parku.

"Centrální park je rozdělený zhruba na tři části. My spouštíme tento projekt v první třetině, tedy zhruba na třech hektarech. Pak budeme pokračovat do druhé části, protože věřím, že se to osvědčí. Takže by se doplnily další sekačky nebo se i vyhodnotí, jestli na tady ty tři hektary je potřeba sedm sekaček. Ale každopádně pak budeme pokračovat ve druhé části, směrem ke květinovým hodinám. To si myslím, že bychom měli zvládnout třeba i v příštím roce," dodal starosta Jaroslav Červinka.

V solárně poháněných robotických sekačkách, upravujících veřejnou zeleň, vidí budoucnost i hejtmanka Středočeského kraje, která se zúčastnila slavnostního představení tohoto projektu.

"Je to vlastně úplně taková přelomová věc, je to přelomový způsob údržby veřejných prostranství a veřejné zeleně. Je to pilotní projekt a myslím si, že když se osvědčí tady, takže určitě touto cestou půjdou i jiná města a zejména takové ty centrální větší plochy. Já si myslím, že to budoucnost opravdu má. Teď je samozřejmě otázka, jak se to bude řešit, když zrovna nebude dlouho svítit slunce, a tak dále. Ale myslím si, že to všechno samozřejmě společnost má vyřešeno, takže se na to těším," konstatovala Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Město Poděbrady, které je členem Národní sítě Zdravých měst, chce tímto projektem přispět ke zlepšení podmínek pro spokojený život občanů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu