• Načítám...
>

Na Křivoklátě byl zprovozněn Pol Point

Na hradě Křivoklátě byl spuštěn v pořadí dvacátý Pol Point. Do budoucna plánuje policie, ve spolupráci se Středočeským krajem, jejich počet i nadále navyšovat. Ještě v letošním roce jich policie plánuje vybudovat nejméně 10.

Reklama

Na hradě Křivoklátě byl spuštěn v pořadí dvacátý Pol Point. Jedná se o unikátní projekt středočeské policie, takzvané služebny bez policistů.

"Pol Point je videokonferenční zařízení, jehož prostřednictvím může občan komunikovat s policií. Buď z místa, kde je vybudován tento Pol Point nebo z místa svého bydliště. Neslouží to pro tíseň. V tísni je potřeba, aby občané volali linku 158. Ale na každou, běžnou komunikaci, to znamená výslech, který je potřeba provést s občanem a zadokumentovat, případně nějakou činnost nebo událost, tak na to slouží," upozornil Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

"Já jsem za Pol Pointy moc ráda a nejenom, že je to originální projekt v celé České republice, který má jenom Středočeský kraj. Je to opravdu pilotní projekt ve Středočeském kraji. Ale je to i ojedinělá věc v celé Evropě. Občané mají možnost jak podávat trestní oznámení, tak ale třeba být i vyslýcháni, jak z pohodlí svého domova, nebo třeba ze svého obecního úřadu. Anebo mohou učinit oznámení třeba tady, když jsou na návštěvě hradu a nedej bože se tady něco stane," dodala hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

První Pol Point byl zpřístupněn v loňském roce v obci Karlštejn. Do budoucna plánuje policie, ve spolupráci se Středočeským krajem, jejich počet i nadále navyšovat.

"Původně, v těch letech začínajících, jsme přemýšleli vyloženě o obchodních centrech a podobně. Takže to mělo být řádově několik Pol Pointů, ale čas ukázal, že je možné komunikovat tímto způsobem. I změna trestního řádu nám napomohla, že můžeme legitimně vyslýchat," říká ředitel Václav Kučera, Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Vybudování jednoho Pol Pointu vyjde na více než stotisíc korun. Ještě v letošním roce jich policie plánuje vybudovat nejméně 10.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu