• Načítám...
>

V Příčovech stojí největší větrný mlýn v Evropě

Největší větrný mlýn holandského typu nestojí v Holandsku, jak by se dalo očekávat, ale v Příčovech na Sedlčansku. Dnes už je sice památka, zřejmě ze šestnáctého století zříceninou, i tak ale stojí za návštěvu. Torzo historického mlýna totiž okouzlí svoji tajemnou atmosférou a za vidění stojí i okolní příroda.

Reklama

Větrný mlýn u obce Příčovy na Sedlčansku se vypíná na skalnatém návrší a z místa, kde není o větrné počasí nouze, je možné se rozhlédnout do široké krajiny. Dnes je už stavba zříceninou. Ve skutečnosti se ale jedná o jedinečný, technický památník svého druhu na našem území. Významný je i pro obec Příčovy a místní obyvatele, kteří v jeho blízkosti občas tráví volný čas. 

"Je to samozřejmě dominanta naší obce. Máme ho i ve znaku. Měl by to být půdorysem největší větrný mlýn v Evropě. Turisty přitahuje. Spíše to má pro místní význam, že si tam občas někdo zajde třeba přenocovat s kytarou, zapálit ohýnek, a tak. Spíše takové místo, kde občas někdo oslaví narozeniny. Nebo pár prasátek se tam také upeklo," uvedl Pavel Kymla, starosta obce Příčovy.

Tento mlýn holandského typu, kdysi skutečně mlel mouku. V roce 1995 totiž holandští odborníci, na základě přeměřování a dalšího výzkumu, potvrdili hypotézu, že mlýn u Příčov je největší stavbou svého druhu v celé Evropě. Vnější průměr je 13,5 metru, výška 10 metrů a zdivo má sílu 1,2 metru. 

Historie tohoto mlýna je obestřena tajemstvím. Záznamy o jeho vzniku neexistují. Předpokládá se ale, že už v šestnáctém století mohl mlýt mouku pro lobkowiczký velkostatek.

Neznámý je také jeho stavitel. Podle dalších hypotéz jsou z dostupné literatury za iniciátory stavby pokládáni buď František Norbert Kfelíř ze Zakšova, který Příčovy v polovině osmnáctého století vlastnil nebo také Schönpflugové z Gamsenbergu, kteří v obci postavili zámek a několik hospodářských objektů. Nejasnosti byly dlouho také kolem současného majitele. Obec proto vyvolala dodatečné dědické řízení, ze kterého vyplynulo dvanáct různých majitelů. Po dohodách pak podíly odkoupil jeden z nich. 

"Jeden spoluvlastník využil předkupního práva a koupil to vlastně místo nás. A teď se mu vlastně podařilo už odkoupit skoro všechny podíly od těch ostatních, takže doufáme, že to bude mít alespoň jednoho majitele, který se o to bude starat a obec s ním bude spolupracovat," dodal Pavel Kymla, starosta obce Příčovy.

Torzo mlýna se tyčí asi půl kilometru od obce směrem na severozápad. Stojí na návrší u rozcestí, kterým prochází také červená turistická značka okolo rybníka Musíka do Chlumu a Hrazan. Mlýnu se původně říkalo Na Chlumkách, podle zalesněných vrchů, kde se nachází přilehlé bažinaté louky. Těm se tady přezdívá Tůně. Podle pověstí se tady občas o půlnoci valil ohnivý sud, který smetl každého, kdo mu vstoupil do cesty. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu