• Načítám...
>

Město=Galerie 2021 putuje středočeskými městy

Street art festival Město=Galerie putuje od začátku prázdnin středočeskými městy. Umělci z celé Evropy, v rámci této akce, například oživují prázdné plochy budov v okrajových částech měst. Festival se za pět let své existence proměnil ve vyhledávanou akci, která dokáže osvěžit zapomenutá místa ve městech.

Reklama

Ve Středočeském kraji odstartoval, na začátku prázdnin, pátý ročník akce zaměřené na současné umění ve veřejném prostoru. Street art festival Město=Galerie, který postupně putuje pěti středočeskými městy, jsme navštívili v Poděbradech, do kterých se sjeli umělci zvučných jmen z Čech i ze zahraničí, aby osvěžili tvář města například svými velkoplošnými malbami na místních plochách budov.

„Teď v Poděbradech, konkrétně tady za mnou, je Keaps z Mexika a Oscuro z Prahy. Ještě jeden kolega by sem měl přijet. A ti tady vytvářejí zeď, která není klasické graffiti. Já si vybírám ty umělce podle stylu, aby to bylo rozmanité. Tady je to klasický mexicko- latinsko-americký styl písma, které se vlastně s graffiti už trošku etabluje do ornamentu. Používá se jak v tetování, tak i na malování,“ uvedl Lukáš Kladívko, ředitel festivalu.

Festival proplouvá prázdninami, a také středočeskými městy. Letos umělci svá díla tvoří v Lysé nad Labem, Nymburku, Poděbradech, ale také v Kutné Hoře a v Čáslavi. Po domluvě s městy, oživují zapomenutá místa, trafostanice nebo prázdné a jinak nevyužité nebo zchátralé plochy budov.

„Baví nás, že ta města jsou malá. Tím pádem, když se do nich rozmístí pár uměleckých děl, tak je musíte určitě během procházky potkat nebo je neminete. Tím pádem procházíte jakousi galerií. Chceme to do budoucna obohacovat o sochy,“ konstatoval Lukáš Kladívko, ředitel festivalu.

Akci podpořila také hejtmanka Petra Pecková, která vidí ve street artu přidanou hodnotu. Do Poděbrad, se v rámci své dovolené, rozjela podívat, jak umělci tvoří.

„Fungují tady během celého léta nejlepší street art umělci z celé Evropy a já jsem za to moc ráda, protože ty ohyzdné stěny, které by jen tak nenašly žádné uplatnění nebo opravu nebo rekonstrukci, tak najednou získávají novou tvář, a to dokonce i uměleckou," upozornila Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Profesionální umělci pak navíc mohou svými díly inspirovat mladší ročníky. Mnohdy umělecké kresby také zamezí bezdůvodnému sprejování na zdi.

„Já si myslím, že i řada takových těch mladých, ale to nejsou mladí lidé, to jsou většinou děti ze základní školy, které si vezmou ten sprej a posprejují fasády domů. Tak najednou vidí, že street art je o něčem jiném, než udělat jen nějaký tag na stěnu,“ dodala Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje .

Festival samozřejmě nabízí i doprovodný program a pokračovat bude až do druhé poloviny září. Veškeré informace o umělcích, lokacích, ve kterých tvořili nebo teprve budou tvořit a doprovodném programu naleznou zájemci na stránkách mestogalerie.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu