• Načítám...
>

Kraj má další Mistry tradiční rukodělné výroby

Středočeský kraj i v letošním roce rozdal ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby. Slavnostní předání se konalo v rámci akce Den řemesel. Během programu se mohli návštěvníci seznámit s dvacítkou tradičních řemesel.

Reklama

Titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje se nově mohou pyšnit tři Středočeši. Slavnostní vyhlášení proběhlo ve skanzenu ve Vysokém Chlumci.

"Středočeský kraj, který je zřizovatelem Hornického muzea Příbram, každoročně oceňuje nositele těchto tradic rukodělné činnosti. Uděluje jim diplom s názvem Mistr rukodělné výroby. Byl jsem moc rád, že právě při této příležitosti, zde byli oceněni tři, kteří se o toto zasloužili," konstatoval Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

"Pro mě to dneska byla velká čest poznat se s oceněnými a byl bych moc rád, kdyby se jim podařilo najít své nástupce. Všimli jste si, že vlastností těchto mistrů je velká skromnost a věřím, že budou mít hodně energie ve své práci pokračovat. Jak jsem již říkal, doufejme, že se podaří najít jejich následovníky, a tyto tradiční řemeslné postupy budou zachovány pro další generace," zdůrazni Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Akce se konala v rámci Dne řemesel, kde byla představena tradiční řemesla spojená s venkovským hospodářstvím a lidovým stavitelstvím.

"Je zde k vidění ukázka zhruba dvacítky rukodělných činností, které jsou spjaty s tímto malebným krajem ve Středním Povltaví. My se snažíme touto cestou uchovávat tradice starých řemesel a práce, která je již mnohdy zapomenutá," uvedl Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

Z řemesel tu byla k vidění například práce kamnářů, košíkářů, řezbářů nebo předení na kolovrátku. Některá z řemesel si mohli vyzkoušet také návštěvníci. Mezi nimi například výrobu keramiky či drátování.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu