• Načítám...
>

Očkování bez registrace působí v kraji problémy

Očkování bez registrace působí problémy v krajských očkovacích centrech. Středočeši totiž využívají služby v Praze, ale neruší své registrace v krajských zařízeních. Může tak docházet ke znehodnocování očkovacích dávek, se kterými se pro registrované počítá.

Reklama

S otevíráním očkovacích center bez registrace, která začala nedávno fungovat v Praze, řeší Středočeský kraj první problémy. Jejich služby totiž využívají také Středočeši, kteří ale neruší už zaregistrované termíny v krajských zařízeních.

„Práci těch očkovacích míst plánujeme právě podle takzvaně zvednutých závor a zaregistrovaných termínů těch jednotlivých uchazečů. Podle toho se plánují směny, podle toho se plánují počty zaměstnanců v tom očkovacím centru. A v každém případě se podle toho plánuje i distribuce očkovacích dávek a rozmrazování a ředění očkovacích dávek. A my se chceme vyhnout tomu, zatím se nám to daří, že na konci směny nebo provozu toho dne zjistíme, že nám přebývá deset očkovacích dávek a my bychom je měli znehodnotit, což si myslím, že v této době je ještě stále škoda,“ popsal Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

Středočeši se stále mohou nechat naočkovat ve dvaadvaceti očkovacích centrech. I když nejde o závody, celkově se mezi kraji pohybuje Středočeský kraj na třetí až čtvrté příčce v rámci celé země. Zájem o očkování ale postupně klesá, a to zejména u mladší a nejmladší populace.

„Co se týká dětí dvanáct až patnáct let, tak máme registrováno zhruba devět tisíc sedm set zájemců o očkování. Z toho je více než osmdesát procent dětí buď s přiřazeným termínem, anebo dokonce i s naočkovanou první dávkou. Tam se to číslo pohybuje kolem třiceti dvou, třiceti tří procent k dnešnímu dni. Těch devět tisíc sedm set je zhruba patnáct procent, ale jenom z celkové populace v kategorii dvanáct až patnáct let. Takže to není nějak závratné číslo. Očekával jsem, že ten zájem bude větší," konstatoval Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje. 

Podle vedení kraje za to může nejasná metodika v rámci celkového postupu v očkování, a také obava rodičů. Naopak v kategorii seniorů si kraj stojí velmi dobře, obyvatelé nad osmdesát let jsou proočkováni z osmdesáti procent. Sedmdesát plus pak už z více než osmdesáti pěti procent. V polovině července už byla v kraji podána milióntá dávka vakcíny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu