• Načítám...
>

Středočeský kraj plánuje podpořit sociální podniky

Zástupci Středočeského kraje navštívili ve svém regionu sociální podniky. Exkurzi pro ně pořádala Tématická síť pro sociální ekonomiku ČR (TESSEA ). Zastřešující platforma sdružuje české sociální podniky a další důležité aktéry (z řad akademiků, neziskovek apod.). Středočeský kraj plánuje tyto podniky podpořit.

Reklama

Rodinná firma Lemanta, přírodní zahrada KomPot nebo Fair & Bio pražírna. Všechny tyto firmy mají jedno společné. Jedná se o firmy sociálního podnikání. Na to, jak takové sociální podniky fungují, se přijeli podívat zástupci Středočeského kraje. Během své cesty po středních Čechách se seznamovali s jejich chodem a možnostmi případné spolupráce či podpory. Jednou ze zastávek byla právě Fair & Bio pražírna v Kostelci nad Labem. 

„Musím říct, že tento podnik je pro mne zajímavý z mnoha aspektů. Splňují tady fairtradové podmínky, využívají biopotraviny a samozřejmě také hendikepované lidi," zhodnotil Martin Hrabánek, radní Středočeského kraje.

Právě lidí, se zdravotním znevýhodněním, zde pracuje několik. 

„Máme v tuto chvíli třináct zaměstnanců, z toho je deset zdravotně znevýhodněných a tři jsou v realizačním týmu," upřesnil Martin Třešňák, vedoucí a spoluzakladatel pražírny.

Hendikepovaní zaměstnanci zde dostanou základní pokyny a pak pracují samostatně.

„Najde si správnou kávu, tu kávu odváží, dá do správně velkého pytlíku. Potom, na závěr, kávu kvalitně zataví, aby neztratila aroma," popsala Ida Burešová, asistentka pro zdravotně postižené.

Exkurzi v podnicích pořádala, pro zástupce Středočeského kraje, Tematická síť pro sociální ekonomiku ČR neboli TESSEA. Jedná se o neziskovou organizaci, která sociální podniky   propojuje, podporuje jejich zájmy a prezentuje je navenek.

„My podporujeme i to široké pojetí, což znamená přínos pro životní prostředí, ekologický provoz, řešení ekologických problémů, a také ten komunitní, místní rozměr - podpora místní ekonomiky a vytváření smysluplných, pracovních míst v místě," řekla za TESSEu Markéta Vinkelhoferová, která je také spoluzakladatelkou  Fair & Bio pražírny.

„Vidím prostor pro to, abychom v rozpočtu na sociální věci určitě vyčlenili nějakou částku," uvedl Martin Hrabánek, radní Středočeského kraje

O jakou výší přesně půjde zatím jasné není. Jisté však je, že další tour po sociálních podnicích chystá Středočeský kraj už na podzim.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu