• Načítám...
>

Zámek Veltrusy otevřel své brány

Zámek Veltrusy je opět v plném provozu. Jeho celková rekonstrukce, která začala po povodních v roce 2002, trvala devatenáct let a vyšla na 44 miliónů korun.

Reklama

Jen restaurátorské práce si při rekonstrukci zámku Veltrusy vyžádaly jednadvacet miliónů korun. Není divu, vždyť jde o velmi ceněnou národní kulturní památku, která je skvostem barokního stavitelství.

"Jednak je to samotná koncepce od známého italského stavitele Alliprandiho, ale ještě před tím, než se provedla vlastní stavba, tak ten projekt upravoval druhý známý architekt Santini," upozornil Pavel Ecler, kastelán zámku Veltrusy.

"Je to zámek, který je dílem vrcholného baroka a má nádherný park a pro nás ve Středočeském kraji je to významný turistický cíl a jsem rád, že je opravený a doporučuji všem ho navštívit," zdůraznil Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Zámek se pro veřejnost otevřel 24. července a nabídl skutečně velkolepé uvítání. Prohlídky v historických kostýmech, slavnostní fanfáry Mělnických trubačů a nechybělo ani představení na motivy slavného muzikálu My Fair Lady, spolku barokního ježdění Dámy v sedle.

Zámek svým návštěvníkům nabízí hned tři prohlídkové okruhy, které připomínají epizody ze života původních majitelů ze šlechtického rodu Chotků.

"První prohlídkový okruh se jmenuje Zlaté časy ve službách císařovny a vrací nás do doby zakladatelů zámku do osmnáctého století a k návštěvě císařovny Marie Terezie. Druhý okruh, který se jmenuje Rodinný život pana hraběte, představuje takové ty rodinné záležitosti a třetí okruh se jmenuje Aristokracie – začátek konce. A jak už sám název napovídá, tak je to ten přelom devatenáctého a dvacátého století s koncem šlechty u nás," popsal Pavel Ecler, kastelán zámku Veltrusy.

Užít si ale můžeme i největší zámecký park v Čechách.

"Můžete se projekt po krásném parku, téměř třísethektarovém, koňským povozem. A pokud přijedete na kole, můžete absolvovat prohlídku s průvodcem," doplnila Kateřina Husáková, vedoucí edukačního centra na zámku Veltrusy.

A aby toho nebylo málo, tak v hospodářské části zámku najdeme i bohatou výstavu historických kočárů a tzv. Laboratorium, což je naučná dílna památkové péče. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu