• Načítám...
>

Střední Čechy jsou krajem vědy

Středočeský kraj je i krajem vědy. Sídlí zde totiž hned několik institucí, které se podílejí na vývoji moderních technologií. A zabývají se inovacemi. Vedení kraje, právě investice do vědy a školství, považuje za jednu ze svých priorit, která přináší i velké benefity.

Reklama

Česká republika, je v rámci střední a východní Evropy, jedním z lídrů ve vědě a výzkumu. Středočeský kraj a Praha mají na svém území asi 50 procent vědecko - výzkumných kapacit u nás. Ve středních Čechách, se díky evropským fondům, v posledních letech postavilo hned několik vědecko - výzkumných ústavů.

"V regionu STAR, kterému tak říkáme, na tom jižním okraji Prahy - Hodkovice, Dolní Břežany, Vestec, tak tam je třicet pět procent těch středočeských, výzkumných ústavů. Mezi ně patří Biocev, velmi významný v oblasti biotechnologií a biomedicíny. A pak tam máme ta dvě laserová centra. Staví se tam teď další, inovační centrum zaměřené na 3D tisk kovů a pokročilé výrobní technologie," konstatoval Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Průmyslový Středočeský kraj tak pro další rozvoj potřebuje podporu vědy a výzkumu, aby se z montovny stal mozkovnou.

"My, jako samospráva, bychom měli podporovat přechod k té vyšší přidané hodnotě. To, bez spolupráce s vědou a výzkumem, nejde. Proto také, prostřednictvím Středočeského inovačního centra a voucherů podnikatelských, podporujeme spolupráci vědy, výzkumu malých a středních podniků," uvedl Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Středočeši jsou velmi kritičtí ke své síti středních škol, kde by chtěli vzdělání přizpůsobit moderním trendům. Výzkumná pracoviště totiž kraji a městům přináší řadu benefitů.

"Kromě toho, že je to velmi dobře placená práce, inteligentní lidé, životní prostředí nezatěžující infrastruktura, tak pak také ta možnost, že pokud vytváříme nějaký klastr vědecko-výzkumných institucí, tak chceme, aby se kolem nich nabalovaly nějaké další firmy," doplnil Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Tyto firmy pak přinášejí nové pracovní příležitosti a snaží se pomoci i městům a obcím, ve kterých sídlí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu