• Načítám...
>

Veřejná doprava od srpna podraží

Několik změn zaznamenala veřejná doprava ve Středočeském kraji s příchodem srpna. Jednak se do integrovaného systému zapojilo Kolínsko a Kutnohorsko, a jednak změnu zaznamenají peněženky cestujících, když si za cestování připlatí zhruba 25 procent.

Reklama

Veřejná doprava není levnou záležitostí. Obzvláště to platí o největším Středočeském kraji, který má integrovanou dopravu společně s hlavním městem.

"Středočeský kraj dává na veřejnou dopravu každý rok ze svého rozpočtu tři miliardy sedm set miliónů. V letošním roce. Obce přispívají zhruba dvě stě padesát miliónů. Od cestujících se za normálních okolností vybere na jízdném kolem jedné a půl miliardy. A od ministerstva financí dostává Středočeský kraj cca půl miliardy. Takže když to dohromady sečtete, tak jste na nějakých pěti miliardách, sedmi stech, osmi stech co ročně stojí systém dopravy ve Středočeském kraji," upozornil Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Kvůli velkým nákladům, ale také kvůli výpadkům v příjmu, za které může koronavirus, se tak cena veřejné dopravy v Praze a ve středních Čechách od prvního srpnového dne změnila.

"Jedná se o zvýšení tarifu v průměru o pětadvacet procent. Zdražujeme po deseti letech. A sami víte, jaké byly mzdy před deseti lety, a jaké byly ceny před deseti lety. A jaké jsou dnes. To zdražení o pětadvacet procent v podstatě jen kopíruje výši inflace. Ale i pokud se na to podíváte, tak stále příjmy z jízdného, kryjí jenom zhruba nějakých dvacet dva procent nákladů," uvedl Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Stále také pokračuje integrace. Když se v srpnu do integrované dopravy kraje začlenilo Kutnohorsko a Kolínsko. Tady například i přes zdražení budou mít lidé jízdné často levnější než doposud.

"Pokud se nic zásadního nestane, což dnes nejsme schopni predikovat, tak do konce letošního roku zintegrujeme celý Středočeský kraj," dodal Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Od příštího roku bychom se tak na jednu jízdenku měli dostat odkudkoli-kamkoli, a to v celých středních Čechách i v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu