• Načítám...
>

Kraj změní financování dopravy

Středočeský kraj chce přenastavit financování veřejné dopravy z rozpočtů měst a obcí. Podle vedení kraje totiž není financování systematické, některé obce nepřispívají nic a jiné zase moc. Nový systém by měl platit od příštího roku.

Reklama

Středočeský kraj chystá zásadní změnu ve způsobu finančního zapojení měst a obcí do zakázkové regionální dopravy. Doposud totiž, podle radního pro dopravu Petra Boreckého, neexistoval žádný systém.

"Některé obce neplatí za veřejnou dopravu prakticky nic, některé platí velmi vysoké peníze z jejich rozpočtu, některé jsou nějak v tom průměru, ale není v tom žádný řád a žádný systém," upozornil Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Nastavit řád by tak měly takzvané standardy dopravní obslužnosti.

"Ty říkají, jaký je ten základ dopravní obslužnosti, který platí Středočeský kraj a co už je nadstandard, na který přispívají obce. A dali jsme pravidlo, že na ten nadstandard, ty obce přispívají sedmdesáti procenty nákladů a Středočeský kraj jim přispívá třiceti procenty nákladů," konkretizoval Petr Borecký, radní Středočeského kraje. 

Záležet bude na významnosti linky pro obec, počtu cestujících, které linka obsluhuje a návaznosti na celý systém veřejné dopravy. Podle toho se počítá, v jakém rozsahu mají obce přispívat. Nová pravidla by měla být platná od prvního ledna příštího roku.

"Ta pravidla znamenají i to, že Středočeský kraj bere na svá bedra i veškerá jednání s dopravci, zajištění smluvní agendy, zajištění administrace a všech věcí okolo, což doposud bylo na obcích. A starostové to znají, když podepisovali každý rok dodatky a spoustu nových smluv," doplnil Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Zároveň bude celá agenda digitalizována. Kolik každá obec přispívá na veřejnou dopravu a kolik by měla v příštím roce, zjistíte i na stránkách   

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu