• Načítám...
>

Kraj nezruší tratě, pouze železniční spoje

Středočeský kraj představil důvody redukce spojů na lokálních tratích. Změny se dotknou celkem dvanácti tratí. Na šesti dojde k úplnému zrušení lokálních spojů, na zbývajících pak k jejich redukci. Vedení kraje navíc upozorňuje, že nemůže zrušit tratě, které nemá v majetku.

Reklama

Středočeský kraj, na tiskové konferenci, usměrnil některá emotivní vyjádření z řad veřejnosti, ohledně redukce lokálních železničních spojů, ke které se vedení kraje chystá. Znovu zdůraznil, že rušení tratí, jak se veřejně o problému mluví, se rozhodně nekoná. Dojde pouze k omezení těch spojů, které nikdo nevyužívá.

„Ty lokální tratě nejsou Středočeského kraje, jsou státu. Stát je samozřejmě dál může, nějakým způsobem, spravovat. My, jako Středočeský kraj, pouze nebudeme objednávat dopravu a dopravní obslužnost v takové míře, do jaké byla teď,“ vysvětlovala Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Utlumení provozu se tedy dotkne dvanácti vybraných lokálních tratí. Patří mezi ně například Vlašim – Trhový Štěpánov, Čelákovice – Mochov nebo Rakovník – Kralovice. Na šesti tratích dojde k úplnému zastavení osobní přepravy a u zbývajících bude, po dohodě s obcemi, redukována. Všude, kde dojde ke změnám, přepravu zajistí autobusové linky. Podle vedení kraje se změny dotknou jen malého počtu lidí a z hlediska udržitelnosti veřejné dopravy je řešení naprosto nedostatečné.

„Jedná se skutečně jen o zlomkovou záležitost. A my vidíme jako daleko důležitější dohodnout se s ministerstvem dopravy na dlouhodobém řešení financování veřejné dopravy nejen z pohledu železniční, ale i z pohledu autobusové, z pohledu zavádění bezemisní dopravy. A z hlediska investic do hlavních koridorů a hlavních přístupových tratí, jak železničních, tak silničních,“ zdůraznil Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Ušetřené peníze, tedy zhruba padesát miliónů ročně, nechá vedení kraje v oblasti dopravy. Ve středních Čechách chce zvýšit úroveň cestování. Opravit je například potřeba stovky autobusových zastávek.

„Chceme je vynaložit na zásadní vylepšení zastávek veškeré autobusové dopravy v celém Středočeském kraji. Těch je opravdu několik desítek tisíc. Ale současně chceme odstranit, my tomu pracovně říkáme zastávka-pangejt, protože na více než osmistech místech, ve Středočeském kraji, cestující vylezou z autobusu opravdu vyloženě do příkopu,“ doplnila Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Tratě, na kterých přestane jezdit osobní doprava, lze podle vedení kraje využít mnoha způsoby.Na některých lze posílit dopravu nákladní nebo lze tratě, procházející malebnou krajinou, využít jako turistické atrakce. Nebo je, po zahraničním vzoru, přebudovat na cyklostezky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu