• Načítám...
>

Ve Struhařově otevřeli zrekonstruovanou školu

Obec Struhařov se může pyšnit nově zrekonstruovanou školou. Opravy započaly v roce 2020 a byly dokončeny letos v srpnu.

Reklama

Obec Struhařov slavnostně otevřela zrekonstruovanou školu. Ta byla postavena v roce 1912. Posledních 42 let však budova, kvůli zrušení školy, chátrala. O rekonstrukci jednala obec již dříve. Hlavní impuls přišel v roce 2020.

"Byl akcentován velký problém se školami tady v okolí a dozvěděli jsme se, že bychom mohli přijít o spádovost ve městě Mnichovice. A a že by se mohlo stát, že naše děti budou jezdit až do Stříbrné Skalice. A musím říct, že díky našemu zastupitelstvu, které bylo ochotné skočit po hlavě do projektu, který nebyl připravený, a který byl prostě velice narychlo, tak jsme do toho skočili. Dotaci jsme dostali a školu jsme opravili. A dneska ji konečně otvíráme," popsal Jan Jančík, starosta obce Struhařov.

Rekonstrukce byla dokončena v srpnu tohoto roku, žáci tak započali školní rok již v nových lavicích. Obec školu zrekonstruovala také s finanční pomocí Ministerstva financí. 

"Ta dotace je ve výši 20 miliónů a máme dotaci od Středočeského kraje ve výši 2,3 miliónu. Zbytek financování je samozřejmě na obci," konstatoval Jan Jančík, starosta obce Struhařov.

Zrekonstruování školy představuje obrovskou radost nejen pro žáky prvních stupňů. Z velkého úspěchu se těší jak Struhařov, tak i okolní obce. 

"Struhařov si to zaslouží, má novou školu. Ožila stará, zchátralá škola, která tady léta hyzdila náves. Je tady nádherná škola, která se vrátila k původnímu využití. Co víc si přát," zhodnotila Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Obec Struhařov plánuje do budoucna i další rekonstrukce.

"Několikero rekonstrukcí samozřejmě připravujeme, ale upřímně řečeno, vždycky to záleží na penězích. Co si budeme povídat, potřebujeme velké stavby, potřebujeme čistírnu odpadních vod, potřebujeme rozšířit vodovod, a tak dále, a tak dále," vysvětlil Jan Jančík, starosta obce Struhařov.

Slavnostní otevření zrekonstruované školy se těšilo velkému zájmu veřejnosti a nabídlo návštěvníkům bohatý program. 

"Naštěstí nám vyšlo počasí, takže přišli nás potěšit baráčníci, přišli nám hasiči, bude nám tady zpívat sbor," dodal  Jan Jančík, starosta obce Struhařov.

K dispozici byl taktéž panel fotografií, který veřejnosti poskytl pohled do historie budovy. Návštěvníci se mohli zúčastnit i prohlídky samotné školy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu