• Načítám...
>

Středočeští radní se sešli se starosty měst a obcí

Finance, transparentnost veřejných zakázek a životní prostředí. To jsou jedny z mnoha témat, která zazněla v rámci setkání starostů měst a obcí s vedením Středočeského kraje.

Reklama

Na setkání starostů měst a obcí s vedením Středočeského kraje, prezentovali krajští radní výsledky své práce a zároveň seznámili přítomné starosty s plány do budoucna. Jedním z témat prezentací byly finance a krajský rozpočet.

"Já jsem chtěl starostům především sdělit, že Středočeský kraj, přestože má o dvě stě padesát tisíc obyvatel víc, tak má pořád v zásadě stejné rozpočtové určení daní, což kraj hodně znevýhodňuje v soutěži s ostatními kraji. Takže je to něco, co budeme muset řešit na celostátní úrovni, a kde bych starosty žádal o podporu v tomto, protože nakonec to dopadá i do jejich obcí a měst. Chtěl jsem jim ukázat, jak hospodaří kraj, kolik asi máme disponibilních prostředků. Že to nejsou žádné velké částky," konkretizoval Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Řeč byla také o udržení středočeských fondů či čerpání dotací, ať už národních, tak i evropských. Jedním z dalších bodů byla transparentnost veřejných zakázek další.

"Tím, že mám pod sebou dva odbory, dvě gesce na krajském úřadě, tak cílem prezentace bylo představit, jak dále postupujeme ve veřejných zakázkách a zadání veřejných zakázek, což je ožehavé téma. A ta druhá se týkala péče o majetek Středočeského kraje, kterým je dva tisíce sto budov po celém území, takže se to vlastně týká všech obcí nebo měst ve Středočeském kraji," uvedl Libor Lesák, radní Středočeského kraje.

Během této prezentace se starostové nejčastěji dotazovali na ukládání věcných břemen při budování inženýrských sítí. 

"To znamená hlavně vodovody a kanalizace, kdy musí platit za věcné břemena. Zde se snažíme proto s kolegou Kupkou již vytvořit nějaký nový systém. Dále je samozřejmě trápí, když máme v tom městě nějaký objekt, který není úplně dobře udržovaný. To znamená, aby byl vzhled města zachován. Tudíž nás tlačí do toho, abychom lépe investovali do oprav a revizí budov. A samozřejmě i proto se snažíme s nimi ty objekty různě měnit tak, aby všichni byli uspokojeni," popsal Libor Lesák, radní Středočeského kraje.

Dalším tématem, kterému se středočeští radní a starostové věnovali, byla ekologie a životní prostředí.

"Vzhledem k tomu, že je životní prostředí široké, tak já jsem se ve své prezentaci zabývala jak vodou, tak odpady, tak ekologickou výchovou a dalšími oblastmi v životním prostředí. Pro středočeské starosty je velmi důležité zásobování pitnou vodou. Byly tu dotazy na Kopaninu a podobné dotazy na zásobování pitnou vodou," uvedla Jana Skopalíková, radní Středočeského kraje.

Nechyběla ani další témata. Během celého dne zazněla problematika dopravy, ať už silniční, tak veřejné nebo například nedostatečná kapacita základních škol.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu