• Načítám...
>

Lidická galerie předala ocenění výtvarníkům

Až do 31. ledna 2022 je v prostorách Lidické galerie k vidění Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice. Na tu se letos přihlásilo 11 213 výtvarných děl ze 72 zemí světa.

Reklama

Lidická galerie slavnostně předala odměny oceněným účastníkům Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice. Letos šlo již o 49. ročník a děti si odnesly medaile Lidická růže. Výstava bude k vidění do konce ledna příštího roku a má unikátní téma. 

"Letošním tématem byl robot a umělá inteligence. Připomínali jsme si tak výročí 100 let od vzniku slova robot, od českého spisovatele Karla Čapka," vysvětlila Táňa Válková, kurátorka výstavy.

Na letošní ročník soutěže dorazilo 11 213 výtvarných děl. Nešlo však pouze o uchazeče z České republiky. Díla pocházela ze 72 zemí světa, mezi kterými byla například Indie či Severní Makedonie. Samotné téma mohli soutěžící zpracovat různými způsoby. 

"Kategorie máme vlastně podle výtvarných technik, takže máme malbu, kresbu, fotografii, animované nebo jakékoli filmy, výtvarné 3D práce a grafiku, nebo případně kombinovanou techniku, kam se vlastně vejde skoro cokoliv," popsala Táňa Válková, kurátorka výstavy.

Soutěže se mohly zúčastnit děti ve věku od 4 do 16 let; jednotlivci i děti ze škol a výtvarných kroužků. Handicapovaní účastníci se mohli registrovat bez věkového omezení. Téma bylo, podle držitelů ocenění, velmi inspirativní.  

"Moje hobby jsou auta a táta a strejda mají dílnu, takže šroubky pro mě nejsou problém. Hodně vyrábím takových věcí," řekl Karel Mazal, držitel ocenění.

"Chodím vlastně mimo školu do výtvarky a moje paní učitelka mě hodně do těch soutěží zapojuje a nabídla mi to. A vlastně to téma, té robotiky, jsme vzali z pohledu nanotechnologie," uvedla Julie Válková, držitelka ocenění.

Medaile oceněným předávala, mimo jiné, i předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch a zastupitelka Středočeského kraje, Lucie Cirkva Chocholová. 

"Já, když jsem tou výstavou procházela, tak jsem měla nesmírnou radost. Já jsem tam viděla ohromnou chuť vyjadřovat se k dnešnímu světu, strašnou touhu koukat se na věci z různých úhlů pohledu a především neskutečnou fantazii a představivost," zdůraznila Lucie Cirkva Chocholová, předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch a zastupitelka Středočeského kraje.

Odborná komise nakonec udělila celkem 945 ocenění, včetně 156 medailí. Galerie v Lidicích zároveň prozradila téma soutěže na rok 2022, kdy bude galerie slavit již padesátý ročník výstavy. Tématem bude tentokrát muzeum.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu