• Načítám...
>

V Mělníku se konalo tradiční vinobraní

Středočeský Mělník hostil tradiční vinobraní, kde se sešly tisícovky milovníků dobrého jídla a pití. V centru města nechyběly desítky stánků s ochutnávky vín a mnoha dobrotami. Příjemnou atmosféru dokresloval bohatý, doprovodný program. Návštěvníci se mohli těšit na řadu hudebních, kulturních nebo tanečních vystoupení pro dospělé i ty nejmenší. Vrcholem programu pak byl průvod s družinou svaté Ludmily, patronkou všech vinařů. Jak veselice vypadala, to vám ukážeme v naší reportáži!

Reklama

Po pauze, způsobené koronavirovou pandemií, se do Mělníka vrátily tradiční oslavy dobrého vína. A přestože na návštěvníky čekala drobná omezení, soudě podle jejich hojného počtu, jim to nikterak nevadilo.

"Kontrolujeme bezinfekčnost návštěvníků a samozřejmě se to může promítnout i na účasti, ale já si myslím, že můžeme být spokojeni, že lidé jsou zodpovědní a přišli se pobavit," konstatoval Petr Volf, místostarosta města Mělník.

A kdo přišel, tak ten si užil opravdu hodně velkou porci zábavy. Návštěvníci se mohli proletět vrtulníkem, navštívit ukázku sokolnictví, vypravit se do dětského kouzelného divadla, díky historickému programu se vrátit hluboko do minulosti anebo si zazpívat se slovenskou kapelou Horkýže Slíže, o které je známo, že její písně mají silný refrén.

Pokud by ale náhodou někdo přeci jen neholdoval svéráznému nitranskému punk-rocku, k dispozici bylo i rytmické country.

A protože usměvavými lidmi se to všude kolem jen hemžilo, nedalo nám to a museli jsme se jich zeptat, jak si Mělnické vinobraní užívají. 

ANKETA

Kromě bohatého kulturního programu, se ale také všude hodně jedlo a pilo. Vedle desítek stánků s víny a nejrůznějšími dobrotami, nechyběla ani Sommelierská akademie, kde se lidé mohli dozvědět, jaká vína ladí ke konkrétním pokrmům.

"Kachna je velice dobrý materiál pro mladší červená vína. Nemusí to být zrovna jen kachna, ale vůbec jakoby taková ta tmavší drůbež z našich vesnic, což je i husa," poradil Petr Vicena, zakladatel Sommelierské akademie.

Pro ty, kteří víno chtějí poznat opravdu do hloubky, pořádá znalec vín pan Vicena sérii přednášek, po jejichž absolvování už nebude požití vína pouhým pitím, ale skutečným zážitkem.

"Tento edukační program je poměrně rozsáhlý. Vlastně obsahuje nějaké čtyři víkendy a během té doby se vlastně seznámí posluchači, jak s problematikou českého vinařství, tak samozřejmě i s víny zahraničními jako jsou francouzská vína, italská, španělská a podobně," popsal Petr Vicena, zakladatel Sommelierské akademie.

Vrcholem programu pak byl velkolepý průchod takzvané Družiny svaté Ludmily, od jejíž tragické smrti letos uplyne 1100 let, a která je neodmyslitelně spjata jak s Mělníkem, tak s vínem.

"Město Mělník je jedním ze zakladatelů spolku Svatá Ludmila 1100 let. A právě po pěti letech, svého fungování, chce to výročí uctít nejen na slavnostech vinobraní, ale samozřejmě i tou družinou, která je jí věnována," doplnil Petr Volf, místostarosta města Mělník.

"Dnes se koná pouť na Tetín, která si toto období připomíná. Vlastně vyvrchlení těch oslav. A my, tady na Mělníku, protože ona se údajně narodila zde, nebo zde žila, tak jsme i tady. A jsme tedy součástí tohoto vinobraní. Protože Ludmila byla i patronkou vína," vysvětlila Johana Nelibová, studentka historie.

Přestože se Mělnické vinobraní nějakou dobu nekonalo, o této akci se dá směle říct, že zraje jako víno a každý, kdo na ni zavítal, určitě nelitoval a domů se pak vrátil s hlavou plnou zážitků a žaludkem plným dobrého jídla a vína. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu