• Načítám...
>

Plavební komora Hořín prošla náročnou modernizací

Plavba po řece Vltavě je zase o něco pohodlnější, plynulejší a bezpečnější. Plavební kanál Vraňany - Hořín se dočkal modernizace, díky které už nebude nutné kompletně rozebírat lodní nástavbu jako doposud. Téměř deset kilometrů dlouhý plavební kanál disponuje novým zdvižným mostem, který se během pár minut zdvihne o pět metrů. Osobní i nákladní lodě pak mohou snadno plout po Vltavě až do Prahy. Pojďte se společně s námi podívat na reportáž ze slavnostního vyplutí největší kabinové lodě Florentina.

Reklama

Téměř deset kilometrů dlouhý plavební kanál Vraňany - Hořín u Mělníka je v provozu už od roku 1905. Není proto divu, že současným podmínkám už přestával vyhovovat. Ředitelství vodních cest a ministerstvo dopravy se proto pustilo do nákladné modernizace, která přinese větší komfort i bezpečí na řece Vltavě. Přestavěno bylo celkem sedm mostů, které nyní umožní proplutí až sedm metrů vysokých lodí přes plavební kanál. Unikátem je zdvižný kamenný mostní oblouk na plavební komoře Hořín. Mezi čtyřmi zdvižnými mosty je i jeden železniční, zcela unikátní a jediný svého druhu v ČR.

"Akce má smysl i z hlediska využití vodní dopravy, z hlediska efektivity. Většího, efektivnějšího využití vodní dopravy, protože součástí této velké akce je i prohloubení Vltavy, mezi Prahou a Mělníkem, o čtyřicet centimetrů. Tento projekt ještě probíhá," konstatoval Lubomír Fojtů, ředitel Vodních cest České republiky.

Rekonstrukce se dočkala i plavební komora Hořín, kde došlo ke zvýšení průjezdné výšky vrat a lodě tak budou moci bezpečněji zaplouvat. Zároveň původní kamenný most, který byl pevný, se proměnil ve zdvižný. A protože měl být zachován jeho původní vzhled, čekal projektanty tvrdý oříšek. 

"Naštěstí to nebylo jen mně, ale i na řadě kolegů, které mám kolem sebe, a kteří tomu věnovali doopravdy obrovský čas. Bylo to těžké, ale tam, kde je vůle, tam je cesta a myslím si, že se nám to podařilo," uvedl Michael Trnka, projektant vodohospodářských staveb.

Dobře odvedenou práci pak ocení cestující na palubě lodi, pro které tak bude plavba rychlejší. Radovat se mohou i kapitáni lodí, pro které plutí přes Vraňansko-hořínský plavební kanál znamenalo spíše legendární stěhovací akci: Kulový blesk.

"Pokaždé, pokud jsme proplouvali skrz, jak plavební komorou Hořín, tak celý Hořínský kanál, tak jsme museli kompletně naši palubu rozebrat, včetně zábradlí, stolečků, židliček a podobně. Vlastně požádat zákazníky, aby přišli dolů do spodnějších pater," popsal Jan Hamza, kapitán lodi Florentina.

Netřeba dodávat, že to zabralo velké množství času a práce. S tím je teď, díky modernizaci, konec. Projekt, který se budoval víc než dva roky a vyšel na více než 1,8 miliardy korun, tak rozhodně stojí za to. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu