• Načítám...
>

Středočeští zastupitelé se zabývali financemi

Navýšení rozpočtu, spuštění dalšího kola dotací z Fondu obnovy venkova či inovační a kreativní vouchery. To byla další témata jednání středočeských zastupitelů. Ti se například věnovali také problémům s covid půjčkami.

Reklama

Vedení Středočeského kraje navýšilo krajský rozpočet o 100 miliónů korun, a to díky lepšímu výběru daní. Finance poputují Krajské správě a údržbě silnic na opravy komunikací.

"Tím pádem máme zajištěných tři sta miliónů korun na to, aby se všechno, co nám způsobila loňská zima, opravilo. Jinak na zastupitelstvu byla diskuze o tom, co udělat s lepším výběrem daní. Já jsem jednoznačně zastáncem toho, abychom ty peníze použili na spolufinancování projektů z evropských fondů a nerozpustili je ve spotřebě," upozornil Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

O tomto kroku rozhodli krajští zastupitelé. Ti se na nedávném zasedání zabývali také takzvanými covid půjčkami, které kraj poskytoval živnostníkům v loňském roce.

"Přihlásilo se téměř pět tisíc živnostníků a celkem na to kraj vydal 234 miliónů korun. Bohužel, teď nastala doba první splátky a ukázalo se, že čtvrtina, což je velmi vysoké číslo, se vůbec neozvala, první splátku nezaplatila. Pokud by to tak mělo zůstat a z bankovnictví je zkušenost, že kdo nezaplatí první splátku, tak většinou je problém s vymáháním celé dlužné částky, tak pokud by to tak zůstalo, tak by to znamenalo, že kraj přijde o šedesát miliónů korun," konstatoval Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

Středočeský kraj proto bude muset přistoupit k vymáhání těchto pohledávek. Krajští zastupitelé dále odsouhlasili spuštění dalšího kola dotací z Fondu obnovy venkova.

"Na zastupitelstvu jsme schválili první dotace těm nejmenším obcím. A vyzývám tímto všechny starostky a starosty malých obcí, aby si z Fondu obnovy venkova žádali. Peníze na to máme na čtyři roky vyčleněné a je to ten nejlepší způsob, jak pomoci s nějakou dodatečnou infrastrukturou na venkově, na takovém tom malém středočeském venkově," zdůraznil Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Zelenou od zastupitelů dostaly také inovační a kreativní vouchery. Jedná se o produkt na podporu inovací ve Středočeském kraji.

"Snažíme se dostat dohromady podniky a výzkumné organizace. A u toho druhého typu voucheru také pomáháme výzkumným organizacím s přípravou žádostí z velkých evropských fondů, kde připravují velké projekty a ta příprava stojí třeba dvě stě, tři sta, čtyři sta, pět set tisíc korun," dodal Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Cílem je firmy motivovat, aby do takto velkých projektů šly.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu