• Načítám...
>

Středočeský kraj uctil památku Lidic

Během návštěvy německé delegace, z oblasti Porýní-Falce, byl jednou ze zastávek památník obětí druhé světové války v Lidicích. Památku uctili společně se zástupci Středočeského kraje. Nechybělo ani setkání s Lidickými dětmi.

Reklama

Během návštěvy prezidenta Zemského sněmu a státní tajemnice Kancléřství Porýní-Falce byl jednou ze zastávek Památník Lidice. Na tomto místě, společně se zástupci Středočeského kraje, uctili památku obětí druhé světové války.

,,Střední Čechy jsou naším partnerským regionem a pro nás, jakožto zástupce oblasti Porýní-Falce, tedy partnerského regionu, je povinností vyhledávat taková místa. Je to naší povinností také jakožto Němců v druhé až třetí, poválečné generaci. Vyhledáváme místa, která připomínají strašné zločiny. Neustále je připomínáme, aby se zabránilo tomu, aby se takové zločiny opakovaly. Také jsme tu proto, abychom uctili památku obětí těchto zločinů, a abychom si připomněli, že máme společnou historii," řekl Hendrik Hering, prezident Zemského sněmu Porýní-Falce.

,,I my v Porýní-Falce jsme měli mnoho obětí z této doby. I my máme památníky, i my si tyto oběti připomínáme. Dnes chceme projevit respekt k českým obětem nacismu, chceme společně uctít jejich památku a vzpomínat na zločiny, které se staly," doplnila Heike Raab, státní tajemnice Kancléřství Porýní-Falce.

Smuteční akce u Památníku Lidice se zúčastnil i radní Václav Švenda. Ten, stejně jako jeho němečtí kolegové, položil věnec u hrobu lidických mužů.

,,Jsme přišli uctít památku obětí, kde položíme k památníku květiny a samozřejmě seznámíme německou stranu s průběhem vypálení vesnice a nevynecháme návštěvu muzea. Pro přátelské vztahy je důležité, abychom se poučili z chyb minulosti a vážím si toho, že jsou dnes tady, aby uctili památku obětí z Lidic," říká Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Od vypálení Lidic uplynulo letos 79 let. Výročí této události si kraj připomene v příštím roce, kdy u této příležitosti plánuje několik akcí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu